LAND

SPRÅK

MIN FLYGPLATS

  ENKEL FRÅN
  Luleå

  Flyg till Luleå

  Det tar bara 1 timme och 15 minuter att flyga från Stockholm till Luleå, men vare sig du är ombord på en kort- eller en långdistansflygning vill vi att du ska få en sådan bekväm flygresa som möjligt. Vi serverar kaffe och te ombord och det finns alltid gratis dagstidningar att läsa.

  Mycket är inkluderat i din flygbiljett när du flyger till Luleå med oss. Vi täcker det mesta före, under och efter resan:


  Hitta din flygresa och kolla priserna direkt i bokningsdialogen här på sidan eller ladda ner vår app. På det sättet kan du alltid hitta din nästa resa till Luleå direkt från mobilen.

  Flyg till Luleå med SAS lågprisflyg! Billiga flygbiljetter för weekendresor till Luleå hittar du här på sas.se!

  Vid mynningen av den mäktiga Luleälven ligger Luleå – Norrbottens residensstad. Staden låg tidigare vid nuvarande Gammelstad, en mil upp längs älven. Men den kraftiga landhöjningen gjorde att man 1649 flyttade hela staden närmare älvens utlopp. Luleå har genomgått flera genomgripande förändringar under det senaste seklet. Industristaden, med stort stålverk och malmhamn finns kvar, men ersätts i allt högre grad av en modern universitetsstad med ett brett utbud av kultur.

  Luleå är idag en trevlig och livlig mellanstor stad, omgiven av vatten och med mängder av parker, restauranger och butiker. Senaste tillskottet är Kulturhuset mitt i city. Här finns utställningar, konserter och andra evenemang alla dagar i veckan. Norrbottens museum är ett annat ställe att besöka, om man vill veta mer om regionens historia.

  Flyg till Luleå och upplev av naturen

  En bit utanför staden finns Unesco-skyddade Gammelstads kyrkstad, och barnvänliga Teknikens hus som är ett av Norrbottens populäraste utflyktsmål. Det är ett science center där får upptäcka spännande teknik. Gör ditt eget papper i pappersmaskinen eller styr de radiostyrda båtarna. Perfekt för en utflykt med familjen.

  Men den största sevärdheten är trots allt naturen. Luleå skärgård, med sina flera tusen öar är en mäktig upplevelse, som man upplever bäst en stilla sommardag, då vattnet ligger blankt som en spegel. På sommaren har stadsparken vackra planteringar och under vintertid ersätts de med isskulpturer. Flyg till Luleå, boka billiga flygbiljetter här på sas.se!

  SAS flyger dagligen till Luleå

  SAS har flera flygningar varje dag till och från Luleå. Flygplatsen ligger cirka en mil utanför centrum, och flygbussar trafikerar sträckan mellan city och flygplatsen i samband med varje avgång och ankommande flyg.

  Billiga flyg till Luleå – boka tidigt

  Det är möjligt för dig att spara både tid och pengar när du flyger till Luleå. Vi rekommenderar att du bokar din flygbiljett i god tid – på det sättet ökar du dina chanser till att få flygbiljetter till bästa pris.

  Kom ihåg att vi erbjuder 24 timmars öppet köp. Det innebär att du kan boka direkt om du hittar ett bra erbjudande i vår onlinebokning – för att ta reda på om datum, tid för avgång och pris passar ditt resesällskap efter att bokningen är klar.

  Håll koll på våra aktuella erbjudanden här

  Belöningar och fördelar

  Gå med i vårt kostnadsfria lojalitets- och bonusprogram, EuroBonus, och tjäna poäng varje gång du flyger med SAS. Du får också en hel del fördelar så som exklusiva erbjudanden för medlemmar via e-post och mobila tjänster med praktisk flyginformation.

  Du kan även tjäna poäng när du gör reservationer för hotellrum och hyrbil hos våra partner över hela världen. Spendera dina poäng för att få rabatt på allt från flyg och hotell till att handla ombord eller i vår online shop.

  Tjäna poäng inför din flygresa till Luleå – gå med kostnadsfritt i EuroBonus

  Hitta billiga flygbiljetter till Luleå

  Pris och platstillgång uppdateras varje gång en ny sökning görs på ett pris. Prisavvikelser kan förekomma när du går vidare till bokning om inga sökningar är gjorda.

   

  Historia

  Staden Luleå växte upp kring nuvarande Gammelstad, en mil upp längs Luleälven. 1649 flyttades staden till sin nuvarande position, på grund av landhöjningen. Carl von Linne besökte kommunen på sin norrländska resa 1732.

  I slutet av 1800-talet knöts Luleå till Malmbanan. Malmet fraktades med järnväg från Malmberget och Luleå blev en viktig hamnstad där malmen lastades för vidare frakt med fartyg. Befolkningen växer. Under 1900-talet blev stålverket en viktig industri. Luleå tekniska universitet invigdes 1971.

  Ta sig från flygplatsen

  Luleå Airport ligger en mil utanför centrum. https://www.swedavia.se/lulea/

  Från flygplatsen tar du dig vidare till stan med flygbuss (buss avgår i anslutning till varje ankommande flyg) eller taxi. Taxi kostar drygt 200 kr till city, delad flygtaxi är billigare men bör förbokas, 0920-23 23 44, www.flygtaxi.se.

  Ta sig runt

  Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier, boka hyrbil

  Luleå centrum är litet och du tar dig enkelt runt till fots. Staden är även mycket cykelvänlig. Cykel kan hyras på ett par ställen i city, fråga på turistbyrån. Lokalbussar körs av Luleå lokaltrafik. Se www.llt.lulea.se för tidtabeller.

  Shopping

  Shopping, Storgatan. Sveriges första inomhusgalleria, ritad av arkitekten Ralph Erskine.
  Klassisk skandinavisk form, Västra Parkgatan 5, www.klassiskskandinaviskform.se. Design och inredning.
  Smedjan, Storgatan 36-38. Stor galleria i flera våningar mitt i stan.
  Ögonfröjd, Kyrktorget, Gammelstad. Säljer lokalt tillverkade souvenirer och hantverk.
  Storheden. ”Shoppingmall” utanför staden med mängder av kända butiker.

  Nattliv och nöjen

   

  Kulturens Hus

  Skeppsbrogatan 17, Norra hamn, www.kulturenshus.com. Nybyggt allaktivitetshus som har kulturevenemang av alla sorter, konserter, utställningar med mera.


  Norrbottensteatern

  Teaterframträdanden i Norra hamn, se hemsida för aktuellt program. www.norrbottensteatern.bd.se.

   

  Bistro Brygga

  Norra hamn, www.bbb.mu. Trevlig restaurang på båt som blir nattklubb framåt småtimmarna. Endast öppet under sommarhalvåret.

   

  Restauranger Margaretas värdshus

  Lulevägen 2, Gammelstad, tel 0920-25 42 90. Gourmetrestaurang med norrländska specialiteter i världsarvsmiljö. www.margaretasvardshus.se.

   

  Baan Thai

  Kungsgatan 22. Schyst thaihak med bra luncherbjudanden.

   

  Bistro Brygga

  Norra hamn, www.bbb.mu. Trevlig restaurang på båt som blir nattklubb framåt småtimmarna. Endast öppet under sommarhalvåret.

   

  Tallkotten

  Storgatan 15, www.tallkotten.se. Namnet till trots så är detta en italiensk restaurang, av lite lyxigare snitt.


  Sevärdheter i Gammelstads kyrkstad

  Kyrkbyn med sina gammaldags trähus är en av de största och mest välbevarade i hela världen i sitt slag, och skyddas sedan 1996 av Unesco. Kyrkan är från 1400-talet.

   

  Teknikens hus

  Familjevänligt ”science center” med lärorika utställningar. Ligger på universitetsområdet på Porsön norr om Luleå. www.teknikenshus.se. Öppet alla dagar utom måndag.

   

  Norrbottens museum

  Storgatan 2. Har en del intressanta utställningar av lokal prägel.

   

  Luleå skärgård.

  Luleå har en stor och vacker skärgård. Under sommaren går turbåtar från Södra hamn.

   

  Reseförsäkring

  SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring

  Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookiepolicy