Sittplatser ombord

Om ni vill sitta tillsammans, vid ett fönster eller om du vill ha lite extra benutrymme kan du reservera din sittplats i förväg mot en avgift. För att få ännu mer avskildhet och plats kan du välja att köpa en extra sittplats bredvid dig.

Bokning av sittplatser ingår

 • Vid resa med en SAS Plus- eller SAS Business-biljett.

 • Som en förmån för EuroBonus Diamant- och Guld-medlemmar.

Om du vill sitta på en viss plats erbjuder vi dig att välja din plats i förväg. Om valet av sittplats är kostnadsfritt eller kostar extra beror på din biljettyp och medlemsnivå.

Välj sittplats utan kostnad

 • Om du har en SAS Go Smart-biljett kan du välja sittplats utan avgift när du checkar in (med början 30 timmar före avgången) eller reservera en sittplats i förväg mot en avgift.

SAS Go Light

 • Val av sittplats ingår inte i biljetten, du kommer att tilldelas en sittplats ombord kostnadsfritt för din flygning, denna sittplats kan inte ändras.

 • Om du vill välja din egen sittplats kan du köpa en plats i förväg.

Du kan reservera din sittplats när du bokar, via Mina bokningar eller genom att kontakta SAS Customer Service eller din resebyrå.

Köp en extra sittplats bredvid dig för att få mer komfort och avskildhet. Extra Seat är tillgängligt på de flesta av SAS avgångar, från tidpunkten då incheckningen öppnar fram till två timmar före avgång.

Du kan reservera en extra sittplats via Mina bokningar eller i SAS App. Priserna kan variera, men du får se de exakta priserna under bokningsprocessen.

Återbetalning

Om det förekommer problem, inklusive men inte begränsat till flygplansbyte, förseningar eller inställda flygningar, antingen på din eller på en annan flygning där passagerare måste bokas om till din flygning, kan det hända att de extra sittplatserna går förlorade på grund av säkerhets- eller driftsskäl. I sådana fall har du rätt till en återbetalning som motsvarar det belopp du betalade för de extra sittplatserna.

Läs mer i våra & villkor

En garanterad extra sittplats är en extra sittplats bredvid dig som garanteras förbli tom när du reser i SAS Go och SAS Plus.

Du kan reservera en garanterad extra sittplats om du exempelvis vill ta med dig ett musikinstrument, av hälsorelaterade skäl eller om du helt enkelt vill ha mer komfort och utrymme.

Om du vill reservera en garanterad extra sittplats måste du boka din biljett och extra sittplats samtidigt via SAS Customer Service eller din resebyrå. Om du bokar en garanterad extra sittplats måste du också checka in vid en av våra bemannade incheckningsdiskar på flygplatsen.

Familjer och barn

Bra att veta

 • Barn som är äldre än två år måste ha en egen sittplats och resa med en barnbiljett.

 • Endast om du har bokat en plats för ett spädbarn kan du ta med en bilbarnstol ombord utan extra kostnad.

 • Om du reser med två spädbarn kan du ha ett barn i knät och det andra på en sittplats bredvid dig.

I ditt knä eller i en bilbarnstol

 • När du flyger med ett spädbarn måste ditt barn sitta i knät. I detta fall kommer flygvärdinnorna att ge dig ett säkerhetsbälte för barnet före start.

 • Du kan också boka en separat sittplats för ditt spädbarn. Priset är detsamma som för ett barn i 2–11 års ålder. Du måste ta med din egen bilbarnstol ombord.

  • Bilbarnstolen ska vara framåtvänd och sätts fast i sätet bredvid dig.

  • Kontakta SAS Customer Service för att boka en sittplats för en bilbarnstol.

Babykorg

 • Du kan boka en babykorg utan kostnad för flygningar med SAS till/från Asien och USA. Om du använder en babykorg får ditt barn väga högst 11 kg. Korgens längd är 72 cm. Antalet babykorgar är begränsat på varje flygning.

 • Boka en babykorg eller boka en sittplats för ditt barn genom att kontakta SAS Customer Service.

Skötbord

Det finns minst ett skötbord (på toaletten) ombord på varje SAS-flygplan.

Vi ser alltid till innan avresa att barn sitter tillsammans med en vuxen som ingår i bokningen.