Ensamresande barn

Med vår tjänst för ensamresande barn är ditt barn i trygga händer före, under och efter flygresan, tills de möts på destinationen.

Du kan boka tjänsten för ensamresande barn online för resor inom Skandinavien och Europa. För flygningar till andra delar av världen måste du kontakta SAS Customer Service.

*Obligatoriska uppgifter
Ange en stad, flygplats eller ett land
Ange en stad, flygplats eller ett land

Ange en stad, flygplats eller ett land
Välj ett datum för utresa Välj ett datum för hemresa

Betala med:

För resor inom Norge som omfattar flygningar med Widerøe (WF) ber vi dig att göra din bokning här.

Allt du behöver veta

Vår tjänst för ensamresande barn säkerställer att ditt barn kommer att presenteras för kabinpersonalen, ha sällskap under alla mellanlandningar och få hjälp med eventuellt bagage och genom tull- och passkontrollen. På destinationen kommer barnet att lämnas över till den mottagande personen (som måste ha ett skriftligt godkännande från en förälder/vårdnadshavare) vid gaten.

Vem kan resa ensam

Vår tjänst för ensamresande barn krävs för barn i åldrarna 5–11 år och är valfri för barn i åldrarna 12–17 år.

 • Vi tar hand om barn i åldrarna 5–17 år på flygningar inom Skandinavien och 5–15 år på flygningar inom Europa och de flesta andra flygningarna.

 • För barn i åldrarna 16–17 år erbjuder vi denna tjänst när de reser inom Skandinavien.

Hur man bokar

 • För barn i åldrarna 5–11 år kan du boka online för resor inom Skandinavien och Europa.

 • För barn i åldrarna 12–15 år och för flygningar till andra delar av världen måste du kontakta SAS Customer Service.

Fyll i och underteckna tre exemplar av blanketten för ensamresande barn (PDF, 752KB) före avgång och visa upp dem när du checkar in på flygplatsen.

Resdagen

 • Föräldern/vårdnadshavaren eller en behörig vuxen måste följa med/ta med barnet till incheckningen och måste stanna kvar där tills flygningen har avgått.

 • På vissa flygplatser kan det vara nödvändigt att följa med barnet till gaten. Fråga om detta vid SAS incheckningsdisk när du kommer till flygplatsen.

Föräldern / vårdnadshavaren måste fylla i ett dokument med barnets personuppgifter, resväg och namnet på den person som kommer att lämna barnet vid avresan och den som möter barnet vid ankomsten.

Om barnets resrutt omfattar ett nattuppehåll eller transfer mellan två flygplatser måste föräldern / vårdnadshavaren arrangera en separat eskort. Denna information måste anges på blanketten.

Hämta vår blankett för ensamresande barn (PDF, 752KB) och visa upp den för våra representanter på flygplatsen när barnet checkar in. Du kan undvika förseningar genom att se till att hela blanketten är ifylld och ta med alla tre utskrivna kopior till incheckningen på flygplatsen.

 • Se till att barnet har sina väsentliga tillhörigheter i handbagaget.

 • Föräldern/vårdnadshavaren eller en behörig vuxen tar med barnet till incheckningsdisken minst två timmar före avgången. Ta med dig de tre undertecknade blanketterna för ensamresande barn.

 • Föräldern/vårdnadshavaren bör hjälpa barnet att checka in och lämna av bagaget.

 • Föräldern/vårdnadshavaren måste visa upp en giltig legitimation vid incheckningen och stanna kvar på flygplatsen tills barnets flygplan har avgått.

 • Vår assistanspersonal hämtar barnet vid incheckningen och följer med honom eller henne genom passkontrollen, säkerhetskontrollen och till gaten.

Vi tillåter inte ensamresande barn på flygningen om det råder osäkerhet om landning på destinationen på grund av dåligt väder eller andra extraordinära omständigheter.

En medlem av kabinpersonalen möter barnet ombord och ser efter honom eller henne under hela flygningen. Barnet får något att äta och dricka under flygningen.

På vissa av våra flygningar kan det hända att personalen endast talar engelska.

Efter landning kommer vår personal på flygplatsen att möta barnet vid gaten och följa med honom eller henne genom passkontrollen och tullen. Den person som hämtar barnet måste anlända i tid till terminalen, ha uppnått myndighetsålder och ha giltig legitimation.

Ditt barn får alltid sällskap vid eventuell försening eller annan oförutsedd händelse och vi håller föräldern/vårdnadshavaren informerad.

 • Tjänsten för ensamresande barn är endast tillgänglig om barnet reser på en reguljär biljett. Om barnet reser på en SAS ungdomsbiljett kan han eller hon inte använda denna tjänst.

 • Vissa länder kräver ett skriftligt medgivande från en förälder eller vårdnadshavare för barn i åldrarna 12–16 år som reser ensamma utan assistans.

 • För resor från ett annat land till Skandinavien och med våra partnerflygbolag kan andra avgifter gälla.

 • För flygningar till/från SAS-destinationer i Asien och Nordamerika kan vi erbjuda assistans. Ska barnet resa vidare med andra flygbolag är assistansservice dock inte tillgängligt.

Mer information om våra avgifter