sök

FÖRSLAG

  • loader Inget annat innehåll att visa
Umeå

flyg till umeå

Hitta billiga flygbiljetter till Umeå

Pris och platstillgång uppdateras varje gång en ny sökning görs på ett pris.
Prisavvikelser kan förekomma när du går vidare till bokning om inga sökningar är gjorda.

Flyg till Umeå med SAS! Upplev staden som utsågs till Europas kulturhuvudstad 2014. Vi har billiga flygbiljetter för din weekendresa eller affärsresa till Norrland. SAS flyger dagligen till Umeå.

Umeå är en ungdomlig och pulserande liten storstad, med ett levande kulturliv. Populära återkommande evenemang är Umeå jazzfestival, Umeå filmfestival och rockfestivalen Umeå Open. På Norrlandsoperan kan du avnjuta dans, klassisk musik, teater – och opera av högsta klass så klart. För den aktiva människan erbjuder staden cykelguidning, skogsvandring, upplevelsebad, forsränning, fiske, ballongflyg, klättring och fallskärmshopp. Det finns även många fina badplatser och campingområden att vistas på.

 

Flyg till Umeå – Norrlands metropol

Umeå är Norrlands metropol och björkarnas stad. Sedan universitet grundades på 1960-talet har staden växt i snabb takt. Bland sevärdheterna kan nämnas Bildmuseet, Guitars the Museum och Västerbottens Museum som alla har intressanta utställningar. För utflykter utanför staden rekommenderas Mårdseleforsarnas naturreservat vid Vindelälven, Norrfors laxtrappa i Umeälven och Ostriket norr om staden, där man kan provsmaka den numera världsberömda västerbottensosten. På Älgens hus i Bjurholm får du träffa skogens konung, älgen, i egen hög person.

Umeå har varit framgångsrika i flera sporter. Under 2000-talet har fotbollslaget, Umeå IK, vunnit Damallsvenskan sju gånger och UEFA Women’s Cup två gånger. Det är prestationer som har lyft intresset för svensk damfotboll.

Umeå har inte bara ett framgångsrikt damlag utan två. Damlaget IKSU har tre SM-titlar och två segrar i Europacupen för klubblag. Umeå har ett innebandygymnasium som producerar spelare till i innebandyns högsta division. Både på herr- och damsidan. Flyg till Umeå med SAS, billiga flygbiljetter finns här på sas.se!

Historia

Umeå fick stadsprivilegierna 1558. Ryssarna brände ner staden flera gånger i början av 1700-talet, då Sverige låg i krig med Ryssland. 1764 fick staden sitt första lasarett. 1809 intogs staden på nytt av ryssen i två omgångar, men drevs slutligen ut. 1888 brann staden ner till grunden, dock var inte ryssarna skyldiga denna gång. 1896 drogs järnväg till Umeå. 1901 blev Umeå regementsstad och i mitten av 1960-talet invigdes universitetet.
 

Ta sig från flygplatsen

Umeå flygplats ligger bara 4 km utanför centrum. Från flygplatsen tar du dig vidare till centrum med flygbuss (buss avgår i anslutning till varje ankommande flyg). Taxi finns alltid utanför ankomsthallen, flygtaxi kan beställas på 020-97 97 97.
 

Ta sig runt

Hyrbil: Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier. Boka hyrbil

Umeå centrum är litet och du tar dig enkelt runt till fots. Staden är även mycket cykelvänlig. Cykel kan hyras på ett par ställen i city, fråga på turistbyrån. Lokalbussar körs av Ultra, Umeå lokaltrafik. Se www.tabussen.nu för tidtabeller.
 

Shopping

MVG, stor galleria på Rådhustorget. Här finns ett 30-tal butiker.

Utopia shopping, modern galleria med butiker, caféer och restauranger.

Söderslätts handelsområde. Shoppingcenter med flera stora kedjor och IKEA.
 

Nattliv och nöjen

Rex Bar & Grill, Rådhustorget. Restaurang som igger i det gamla rådhuset, ett vackert stenhus. Mycket gedigen drinklista.

Guitars, Västra Norrlandsgatan 30. I denna vackra lokal hålls många bra klubbar av alternativ prägel, rockkonserter med mera.

O'Learys Bar & Restaurant, Kungsgatan 50. Sveriges största O’Learys, med sport på storbildsskärm och stor uteservering om sommaren.

Hundra, gastropub. En av Umeås största nattklubbar.  

Norrlandsoperan, Operaplan. Kulturevenemang av alla kategorier.
 

Restauranger

Gotthardts krog, Storgatan 46. Mat inspirerad från hela världen.

Tapas Bar Deli, Storgatan 44. En doft av Spanien i norra Norrland, har förutom tapas även vinotek och deli.

Lottas, Nygatan 22. Stimmig krog med pubmat som höjer sig över genomsnittet.
 

Sevärdheter

Umedalen Skulptur, Aktrisgränd 34. En skulpturpark med ett 40-tal verk av svenska och internationellt kända skulptörer.

Västerbottens museum och Gammlia, Östra Strandgatan 30B. Område med flera museer, bland annat Bildmuseet, Fiske- och Sjöfartsmuseum, Västerbottens museum och Friluftsmuseet.

Norrbyskär. Skärgårdsö söder om Umeå med intressant industrihistoria och vackra trähus. Hit tar man sig med färja från Norrbyn på fastlandet.

Västerbotten har en lång tradition av osttillverkning, mellan Umeå och Skellefteå finns många besöksmål med anknytning till detta.

Holmöarnas naturreservat. Holmöarna ligger norr om Umeå och är kända för sin flora & fauna. Hit kommer man med färja.

Älgens hus. Lär dig allt om skogens konung och träffa honom ansikte mot ansikte. Ligger i Bjurholm utanför Umeå.