sök

FÖRSLAG

  • loader Inget annat innehåll att visa
Skellefteå

Flyg till Skellefteå

Direktflyg till Skellefteå med SAS

Vi erbjuder direktflyg flera gånger i veckan till Skellefteå.

Staden Skellefteå grundades 1845, men innan dess hade kung Karl XI planer på att grunda staden Hedvigstad, döpt efter hans mor Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Detta på grund av att Piteå brann ner år 1666. Staden var länge Norrlands minsta stad men växte efter att malmbrytningen i Boliden startade på 1920-talet och Skellefteå förvandlades till en viktig industri- och handelsstad.

Sevärdheter

Ett besök i Skellefteå och dess gamla kulturmiljöer kan vara som att färdas hundratals år tillbaka i tiden, men kontakten med nutiden och verkligheten är ändå tydlig. Bland stadens övriga sevärdheter kan nämnas Skellefteå konsthall och den vackra landsförsamlingskyrkan. Är du sugen på en utflykt rekommenderas naturreservatet Bjuröklubb, gruvmuseet Bergrum Boliden eller Ostens hus i Burträsk. Boka ditt flyg till Skellefteå på sas.se.

Natur och aktiviteter

Hos SAS kan du boka flyg till Skellefteå som erbjuder fina sandstränder, trolska skogssjöar, vackra vandringsleder och fantastiskt fiske. Under sommarhalvåret erbjuder Skellefteå en rad olika aktiviteter utöver fisket. Bad, båtliv, orientering och paddling är bara några av de aktiviteter som finns till hands. I närheten av Skellefteå hittar du platser som lämpar sig för klättring. Vinterhalvåret lämpar sig för aktiviteter som långfärdsskridsko, långfärdsåkning och skoterkörning.

Fiske i hav och älv

Flyg till Skellefteå vilket sannolikt är den kommun i Västerbotten där det fiskas mest. Med över 1 500 sjöar, fem stora kustmynnande älvar och 42 mil lång kuststräcka finns dock utrymme för betydligt fler fiskare. Sportfisket på kusten är fritt. Där kan man fiska utan att lösa fiskekort. I Skellefteälven mitt i stan på sträckan mellan Mobackendammen och Parkbron krävs fiskekort.

Historia

På 1500- och 1600-talen fanns planer på att anlägga vad som skulle komma att bli Skellefteå. Då gick projektet under namnet Hedvigstad och sponsrades av kung Karl XI, men det blev aldrig verklighet. Det kom att dröja ända till 1845 innan Skellefteå grundades. Staden var länge Norrlands minsta stad men växte efter att malmbrytningen i Boliden startade på 1920-talet och Skellefteå förvandlades till en viktig industri- och handelsstad.

Näringslivet idag domineras av bland andra Boliden Mineral AB, Alimak AB och Hydrauto AB. Det finns även flera företag inom träindustri och data- och elektronikbranschen.

Ta sig från flygplatsen

På drygt en timme tar du dig med SAS från Stockholm till Skellefteå. Skellefteå flygplats ligger i Falmark, en och en halv mil sydväst om Skellefteå.

Skelleftebuss kör flygbusstrafik till ankommande och avgående flyg från Skellefteå flygplats.

Ta sig runt

Hyrbil: Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier. Boka hyrbil

Om du vill se Skellefteå från cykelsadeln så kan du hyra cykel. Uthyrning finns bland annat hos Cykel- och fiskecenter, s:a Järnvägsgatan 47.

Skelleftebuss står för stadsbusstrafiken i centrala Skellefteå.

Kanske har du planer på att se mer av Västerbotten och Norrland än Skellefteå. Då kan hyrbil vara bra då avstånden ofta är stora. Bland andra Avis och Hertz har uthyrning på flygplatsen. Avis, 0910-150 00. Hertz, 0910-380 00.

Om du behöver taxi kan du ringa Skellefteå taxi, 0910-170 00.

Turistbyrån kan också alltid hjälpa till med information om uthyrningsställen, utflykter och boende: Trädgårdsgatan 7, www.destinationskelleftea.se.

Shopping

Västerbottensost besökscenter

Kamvägen 12, Burträsk
www.vasterbottensost.com
Här finns mejeri, butik och café/restaurang.

 

Citykompaniet

Nygatan 50
www.citykompaniet.se
Gamla Domus förvandlades till en modern citygalleria 2003. I dag finns här butiker som Cubus, Kicks och Veromoda.

 

Vintergatan Galleria

Nygatan 38
www.vintergatangalleria.se
Centralt beläget köpcentrum där flera stora butiker har etablerat sig, till exempel H&M, Lindex och Duka.

 

Solbacken

Vid E4:ans norra utfart. Stort handelsområde ett stycke utanför Skellefteå. 

 

Skellefteå Konsthall

Nordanå, i konsthallen finns utställningar, föreläsningar och olika tillfälliga arrangemang. Satsar på såväl lokal och nationell som internationell konst.

 

Bowlingkompaniet

Gymnasievägen 14B
www.bowlingkompaniet.com 
Är timmen sen och du känner dig sugen på att bowla ett slag? Sök dig då till Bowlingkompaniet. Här finns nattbowling med häftigt ljus och diskomusik på fredagar samt familjebowling.  


Lilleputtlandet

Granbackavägen 102, Stämningsgården
www.lilleputtlandet.se
Sommarpark där barnen får stifta bekantskap med Trolle och hans vänner. Här finns vildavästern-stad, trafikstad och skattjakt. Öppet under sommaren.

 

Äventyrshuset Boda Borg

Vitberget 10
www.bodaborg.se/skelleftea/
Här finns äventyr för hela familjen. Denna ombyggda stridsledningscentral innehåller ett antal rum som man ska klara av tillsammans i lag. Rummen innehåller olika utmaningar eller problem som ni får använda er list för att klura er ut ur.


Klutmarksbacken

Klutmark 323
www.aks.nu
Här har Alpina klubben tävlingar och träningar. Flera nedfarter och en slinga, den sistnämnda främst för snowboardåkare.

 

Vitbergsbacken

Mossgatan
www.skelleftea.se/upplev/friluftsliv/vitbergsomradet/vitbergsbacken
Kommunen och Friluftsfrämjandet driver skidbacken. Två liftar, servering samt skiduthyrning för barn.


Fiske

www.skelleftea.se/fiske
Det finns mycket bra fiskevatten i trakterna kring Skellefteå. Sportfiske vid kusten är gratis, vill man fiska mitt i stan får man lösa fiskekort.

 

Skellefteå Kraft Arena

Mossgatan 27
www.skellefteakraftarena.se
I Kraft Arena kan man titta på Skellefteå AIK Hockeys matcher samt ta del av större arrangemang i kommunen, som konserter.

Restauranger

Wok & Roll

Hörnellgatan 17
www.woknroll.se
Snabbmatsställe med fokus på kinesiska och thailändska maträtter.

 

Restaurang Balzac

Torget 2
www.balzac.se
Här kan du äta lunch eller middag på kvällen. Boka sen lokalen Bakfickan för ditt privata sällskap, dansa på någon klubb eller sippa på en cognac i baren.

 

Café och gårdsbutik Lilla Hjärtat

Bodan 15
www.lillahjartat.se
Butik och kafé i lantlig stil. Hyr ut lokalen till konferenser och fester. Anordnar också olika temakvällar, till exempel sminkkväll och chokladprovning.

Sevärdheter

Bonnstan

www.bonnstan.se - Den mest välbevarade av Västerbottens kyrkstäder. Liknande städer fanns förr på många platser runt om i landet där kyrkobesökarna hade långt att gå för att komma till kyrkan. Då kunde de övernatta i kyrkstaden. De gamla byggnadsminnesmärkta husen används än idag, särskilt om sommaren.


Skellefteå landsförsamlings kyrka

Landskyrkan, Kyrkvägen
www.svenskakyrkan.se/skelleftelands
Korskyrka i nyklassisistisk stil från slutet av 1700-talet, men med anor tillbaka till medeltiden.

 

Bergrum Boliden

www.skellefteamuseum.se
Detta gruv- och mineralmuseum berättar historien om gruvor, sten - och guld. Endast öppet under sommaren.

 

Bjuröklubb

www.bjuroklubb.se
Välkommen till Västerbottens ostligaste udde. Låt dig fascineras av den säreget formade, utskjutande udden, besök gästhamnen och titta på fyren. I omgivningarna finns fornminnen, badställen och vandringsleder. Från Café Fyren leder en ramp ända upp till ”den krönta klippans” topp.

 

Lejonströmsbron

Sveriges äldsta träbro blev färdigbyggd 1737. Spana in den 218 meter långa skapelsen och njut av att det är helt gratis. I gamla tider fanns såväl en hastighetsbegränsning om att gångfart var hastigheten som gällde samt en broavgift. Kom du ridandes på en häst kostade det tre öre att använda sig av bron.

 

Stränder

Bocikens havsbad

Boviken. Långgrund havsstrand. Här finns flera omklädningshytter, möjlighet till volleybollspel och grillning. Ligger drygt sju kilometer utanför Skellefteå centrum.

 

Falkträsket

Familjevänlig badplats med brygga och omklädningsmöjligheter i hytt. Sandbotten. Relativt centralt, ligger strax söder om Skellefteå.

 

Mobackenbadet

Något annorlunda konstruerad badplats: Mobackenbadet är en pool med sandbotten som under sommaren fylls med vatten från Skellefteälven. Här finns omklädningshyttar och lekplats för barnen.

 

Sjöbottensand

Populär badplats med sandstrand och glasskiosk. Ligger nära Skellefteå flygplats.

 

Vitbergsbadet

Slalomvägen 2
Sugen på att bada? Välkommen hit, här finns flera bassänger och pooler samt en vattenrutschkana. 

 

Reseförsäkring

SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring

Övrigt

Flyg inrikes