LAND

SPRÅK

MIN FLYGPLATS

  ENKEL FRÅN
  Longyearbyen

  Flyg till Longyearbyen

  SAS erbjuder direktflyg till Longyearbyen från/via Oslo.

   

  Flyg till Longyearbyen – upplev midnattssol och ishavets magiska natur

  Longyearbyen är residensstad och huvudort på Spetsbergen i Svalbard. Med sina cirka 2000 invånare är det världens nordligaste stad. Svalbard har en yta på cirka 61 000 km2, där cirka 60 % är täckt av glaciärer. På Svalbard är medeltemperaturen på årsbasis minus fyra grader.

  Longyearbyen grundades 1906 av John Munroe Longyear, en amerikansk affärsman från Boston. Tanken var att hans bolag Arctic Coal Company skulle bryta kol på platsen. Företaget sålde dock 1916 verksamheten och bebyggelsen till det norska företaget Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S. År 1943 förstördes staden helt av tyskarna för att återuppbyggas efter andra världskrigets slut.

  Trots sin ringa storlek har Longyearbyen god infrastruktur. Flygplatsen Svalbard lufthavn, Longyear har dagliga avgångar till Tromsø, Oslo och Murmansk. Det är världens nordligaste reguljära flygplats. Eftersom det finns få vägar på Svalbard flygs det flera gånger i veckan interna flygningar till Svea, Barentsburg och världens fjärde nordligaste bosättning Ny-Ålesund. Det finns också båttrafik på sommaren. Dessa är de nordligaste platser det går att resa reguljärt till i världen.

  Longyearbyen har tidigare varit ett mansdominerat samhälle, där de flesta har arbetat i kolgruvsindustrin. I dag lever dock ett ökat antal kvinnor och barn på Svalbard. Dagstidningen Svalbardposten ges ut i Longyearbyen varje vecka. Det är världens nordligaste tidning.
   

  Sevärdheter i Longyearbyen

  När man väl är här på sommaren går solen aldrig ner. Ett tips är att fånga denna magnifika upplevelse på en midnattskryssning eller safari innan vintermörkret lägger sig. Midnattssolen är ett naturligt fenomen som betyder att solen aldrig går ner under sommarmånaderna. Med andra ord kan man när vädret tillåter se solen 24 timmar om dygnet.
   

  Kultur och nöjen

  Årligen hålls Spetsbergen Marathon med start och målgång vid sporthallen i Longyearbyen. Maratonloppet kan springas i tre olika distanser: hel- och halvmaraton, samt en mil.

  Sporthallen i Longyearbyen är fullt utrustad och har bland annat en fullängdssimbassäng. Världens nordligaste hotell med full service, Radisson Blu Polar, ligger i Longyearbyen. Hotellet har 95 rum.
   

  Passkontroll

  Notera! Vid direktflyg till Longyearbyen sker passkontroll. Mer om pass och visum

  Boka ditt flyg till Longyearbyen och Norge idag på sas.se!

  Hitta billiga flygbiljetter till Longyearbyen

  Pris och platstillgång uppdateras varje gång en ny sökning görs på ett pris. Prisavvikelser kan förekomma när du går vidare till bokning om inga sökningar är gjorda.

  Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookiepolicy