sök

FÖRSLAG

  • loader Inget annat innehåll att visa
Kristiansund

Flyg till Kristiansund

SAS erbjuder direktflyg till Kristiansund i Norge från/via Oslo.

Kristiansund är en kommun i landskapet Møre og Romsdal och är mest känd för klippfisk. Klippfisk är torkad fisk vanligen framställd av torsk men även andra arter som sej och långa förekommer. Klippfisk är en stor norsk exportprodukt sedan århundraden och spanjorer och portugiser kom tidigt till Kristiansund för att köpa klippfisk. Detta gav upphov till maträtten Bacalao som är en fiskgryta gjord på klippfisk. I staden finns också ett klippfiskmuseum.


Kristiansund fick officiell status som stad den 29 juni 1742 och ligger på tre öar som har en yta på sammanlagt 22 km². Stadens äldsta byggnader ligger vid inloppet till staden. Här ligger stadens första tullhus från 1680-1748, det första sjukhuset och skolan. Kristiansund ligger vid kusten emellan Bergen och Trondheim. Staden återuppbyggdes efter den stora branden under andra världskriget som förstörde 900 fastigheter.
 

Historia

Den första norrmannen kan ha varit en Kristiansundare påstås det. Det första fyndet från stenåldern i Norge gjordes vid Vold sjö i Nordlandet i Kristiansund av Anders Nummedal så tidigt som 1909. Dessa yttre distrikt var tidigt isfria, och i havet fanns gott om mat så kanske folk har bott vid kusten i Nordmøre redan innan istiden tog slut. Dessutom fanns här tillgång på flinta och andra hårda bergarter. I Kristiansund finns också grottor med spår av bosättningar från yngre stenåldern.
 

Operastaden Kristiansund

Ända sedan 1928 när kompositören Edvard Bræin byggde den norska nationaloperan i Kristiansund har staden varit känd för sin opera. Kristiansund hade opera i 32 år innan den norska Operan grundades i Oslo. Varje år i februari arrangeras operafestivalveckan i staden.
 

Se och uppleva i Kristiansund

En vacker tur kan du göra med bil på vägen som förbinder Kristiansund centrum med ön Averøy. Denna vackra väg slingrar sig över holmar och skär och över broar från ö till ö och tar inte mer än 15 minuter.

En stor naturupplevelse börjar i Vuggaveien med hus som byggdes efter krigets förödelse, därefter går turen mot Kringsjå som har en ovanligt rik och varierad vegetation och är en fantastisk botanisk kustträdgård. Kontrasten till de kala klipporna bara några hundra meter bort är häpnadsväckande.

Nere vid havet kan du ta fram ditt metspö och dra upp dagens fångst av färsk fisk som du kan grilla på "Bergan" och få en fantastisk måltid till doften av salt hav och solnedgången som sänker sig i Atlanten.

Boka ditt flyg till Kristiansund och Norge idag!