sök

FÖRSLAG

  • loader Inget annat innehåll att visa
Ålesund

Flyg till Ålesund

SAS erbjuder direktflyg till Ålesund i Norge från/via Köpenhamn samt Oslo.

Ålesunds kommun utgör sju av de yttre öarna i Møre och Romsdals västkust: Hessa, Aspøy, Nørvøy, Oksenøy, Ellingsøy, Humla och Tørla. Ålesund har ett väldigt marint klimat där den kallaste månaden, januari, har en medeltemperatur på 1,3°C. Ålesund fick stadsrättigheter 1848 och är känd för sin arkitektur i jugendstil, sina vackra omgivningarna och Sunnmørs alpernas höga toppar.

 

Ålesunds historia

Natten den 23 januari 1904 brann staden Ålesund ned till grunden. Befolkningen fick fly mitt i natten med bara några minuter tillgodo. Endast en person dog i branden men eftersom husen var byggda i trä blev mer än 10 000 personer utan husrum mitt i den kalla norska vintern.

Kommunen har cirka 60 000 invånare, varav 40 000 bor i själva staden. Ålesund är Norges fiskerihuvudstad. Härifrån går ungefär en tredjedel av landets totala export av fisk och fiskprodukter. I Ålesund och Sunnmøreregionen finns också gamla traditioner inom sjöfart och skeppsbygge samt möbelindustri.
 

Geirangerfjorden och Trollstigen

Låt Ålesund bli utgångspunkt för att utforska Geirangerfjorden och Trollstigen. Prova på forsränning, ta en vandringstur i bergen eller njut av en tur med båt på fjorden. Områdets unika natur skapades under den senaste istiden då istäcken grävde ut de djupa fjordarna och formade de höga bergen.
 

Shoppa i Ålesund

Butiksområdena inne i Ålesund är Kipervika, Skansen och Aspøya, vart och ett av dem med sin egen prägel. I Aspøya finns  inrednings- och designbutiker. I Kipervika finns specialbutiker för konst och konsthantverk. På torgmarknaden på Kipervikstorget säljs blommor, frukt och alla möjliga slags kuriosa. I Ålesunds centrum ligger två shoppingcenter med olika butiker, caféer och restauranger. Mer om shoppingresor
 

Utflykter i och kring Ålesund

Besök fågelön Runde, Geirangerfjorden, Atlanterhavsparken och Alnes fyr, eller ta en promenad bland Ålesunds praktfulla byggnader i jugendstil.

Ålesunds vackra jugendarkitektur är vida känd, och dess torn, spiror och snickarglädje präglar staden. På Jugendstilsenteret berättas historien om denna speciella konst- och byggnadsstil som präglar stadskärnan.