sök

FÖRSLAG

  • loader Inget annat innehåll att visa
Ronneby/Karlskrona

flyg till RONNEBY/KARLSKRONA

SAS har flera avgångar till Ronneby flygplats

Vi trafikerar sträckan mellan Stockholm och Ronneby flygplats flera gånger i veckan. Från flygplatsen tar du dig snabbt med buss till Ronneby station på en knapp halvtimme, och du kan enkelt ta dig vidare till Karlskrona om det är slutdestinationen på resan.
 

Boka din flygbiljett till Ronneby i god tid  

Du kan enkelt hitta en billig resa till Ronneby, ju tidigare du bokar dina biljetter desto större chans har du att hitta en avgång till bästa möjliga pris.

När du bokar flygbiljetter med SAS är det värt att komma ihåg att du alltid har 24 timmars öppet köp. Det gör att du kan boka din resa till Ronneby i samma stund som du hittar den för att ta reda på om avgången passar ditt resesällskap efteråt.

Boka din resa till Ronneby/Karlskrona i lågpriskalendern
 

Inkluderat i din flygbiljett till och från Ronneby

Flygtiden mellan Stockholm och Ronneby tar inte ens en timme. Men även på våra korta flygningar vill vi att du ska få en så bekväm resa som möjligt. Vi serverar därför alltid kaffe och te ombord, självklart utan att det kostar något extra, och dagens tidning finns att läsa i vår app.

Detta ingår alltid när du flyger till Ronneby och Karlskrona med oss:


Exklusiva erbjudanden och rabatter

EuroBonus är vårt kostnadsfria förmånsprogram som gör att du tjänar poäng på dina flygresor med SAS eller våra partner i Star Alliance. Som medlem får du en mängd fördelar som förmånliga erbjudanden via e-post, värdefulla rabatter och praktiska sms-tjänster.

De poäng du tjänar ihop kan du använda till att köpa nya flygresor eller spendera dom i vår onlineshop.

Tjäna poäng på din flygresa till Ronneby – gå med kostnadsfritt i EuroBonus

Historia

Ronneby omnämns i gamla skrifter redan på 1200-talet. Läget vid Ronnebyån och havet har spelat en viktig roll i stadens utveckling. Ronneby blev tidigt en framstående handelsstad, men en tid av nedgång inleddes i och med ”Ronneby blodbad” 1564. Då erövrades och förstördes staden av svenska trupper. Ronneby blev svenskt vid freden i Roskilde 1658 och borgarna tvingades drygt 20 år senare att flytta till den nyanlagda staden Karlskrona som snart kom att bli Sveriges då tredje största stad.

Ronneby var ”lydköping” till Karlskrona ända fram till mitten av 1800-talet. Stadens industri präglades av metall- och verkstadsindustri samt sjöfart. Viktiga arbetsgivare var länge Kockums järnverk och L.M. Ericsson. Den järnrika hälsobrunnen Ronneby brunn har använts sedan 1705 och blev kurort på 1800-talet.

1864 eldhärjades Ronneby svårt. Stora delar av bebyggelsen brann ner, men området Bergslagen klarade sig. I dag minner de trånga gatorna och trähusen om ett i övrigt för alltid förlorat Ronneby.
 

Ta sig till och från flygplatsen

Ronneby flygplats webbsida hittar du info om hur du enklast tar dig till och från flygplatsen.
 

Ta sig runt

Hyrbil: Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier. Boka hyrbil

Blekingetrafiken sköter lokaltrafiken i Ronneby. Pressbyrån i Ronneby utgör Blekingetrafikens försäljningsställe, Järnvägsgatan 2. Trafikupplysning: 0455-569 00.

Cyklar kan hyras på bland annat Hotel David Hill, Espedalsvägen 4.

Det går också bra att hyra bil, bland andra Hertz och OKQ8 har biluthyrning. OKQ8 finns på Plankgatan 5 och Hertz huserar på Karlshamnsvägen 1 samt på flygplatsen.

Det finns flera taxiföretag att välja bland. Ronneby taxi, Järnvägsgatan 6, 0457-127 20. Zontaxi, Karlskrona 0455 -230 50 och Ronneby 0457-203 00. Under sommaren går även färjetrafik ut i Ronneby skärgård, bland annat till Karön. Se fler tips här
 

Shopping

Ronneby Bruk Fabriksförsäljning, Järnbruksvägen 5, Kallinge, 0457-240 00. Försäljning av andrahandssortering från Ronneby Bruk. Här finns varor så som grytor och stekpannor i gjutjärn samt knivar, kastruller med mera.

Karlssons varuhus, Sventorpsvägen 2A, Bräkne-Hoby, 0457-802 18. Stor butik fylld med allt från leksaker till verktyg.

 

Nattliv och nöjen

Nattklubb Natti, Brunnsparken. Dansa natten lång på Ronneby Brunns egen nattklubb. På Brunnen anordnas också olika shower och konserter.

Mjällby AIF, Blekingelaget Mjällby AIF spelar i Superettan. Missa inte hemmamatcherna på Strandvallen i Hällevik, ett gammalt fiskeläger i Sölvesborgs kommun.

Tosia Bonnadan, 0457-61 82 78. Denna tredagarsmarknad är en av Sveriges äldsta och största marknader. Ät dig mätt på sockervadd, åk karuseller och insup marknadens atmosfär.

Loppmarknad i Brunnshallarna, Brunnsparken. Varje år mellan april och oktober fylls utomhushallen i Brunnsparken med försäljare som bjuder ut varor av alla de slag: Nybakta bullar, barnens gamla leksaker, kläder, porslin, böcker och mycket mer. Goda chanser till fynd.

Kulturcentrum, Kallingevägen 3. Kockums gamla emaljfabrik har fått liv igen – här finns konsthallar, fotolabb, hörsal, närradio, konstnärliga verkstäder samt en restaurang.
 

Restauranger

Bergslagskrogen, Kallingevägen 3. Restaurang för finsmakare belägen i en före detta lagerlokal åt Kockums emaljverk. Byggnaden rymmer även Ronnebys kulturcentrum.

Ronneby Café och Matsal, Prinsgatan 17. Restaurang i mysiga lokaler. Lördagskvällarna innebär ofta på livemusik i form av blues, jazz, rock eller pop.

Konditori Continental, Karlskronagatan 16. ”Contan” har funnits i samma ägarfamilj sedan 1959, men i lokalerna har generationer av Ronnebybor låtit sig väl smaka av bakverk under inte mindre än 100 år. Finns även på Ronneby flygplats.

Café Mandeltårtan, Fridhemsvägen 2. Brunnsparkens pärla med hembakat.

 

Sevärdheter

Ronneby Brunnspark. Vad är väl en kurort utan en tillhörande brunnspark med vackra trävillor med verandor och snickarglädje? Parken vann år 2005 i hård konkurrens utmärkelsen ”Sveriges vackraste park”. Här finns flera intressanta planteringar, bland annat en japansk trädgård.

Heliga Kors kyrka, kvarteret Bergslagen. Ronnebys vita, säregna stadskyrka fick sannolikt sitt nuvarande utseende på 1400-talet, men dess äldsta delar daterar tillbaka till 1100-talet.

Karön. ”Blekinges pärla” är den största ön i Ronnebys skärgård. Det som tidigare mest var betesmark och något enstaka torp blev på 1800-talet rikligt bebyggd med charmiga villor i schweizerstil, tänk mycket krusiduller och snickarglädje.

Möllebackagården, Möllebacksgatan 10. Ronneby eldhärjades svårt 1864 och området där Möllebackagården, Bergslagen, ligger var det enda som klarade sig undan elden. Numera håller hembygdsföreningen till i Möllebackagården, vilken är öppen för besökare under sommaren.

Björketorpsstenen, gravfältet vid Björketorp, några kilometer utanför Ronneby. Denna märkliga runsten bär på en förbannelse: Den som förstör minnesstenen kommer att drabbas av ”arghet” – eller till och med ”svekfull död”.
 

Reseförsäkring

SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring

Övrigt

Flyg inrikes