sök

FÖRSLAG

  • loader Inget annat innehåll att visa
    Se alla resultat
    • Inget annat innehåll att visa
  • loader Inget annat innehåll att visa
  • Inga träffar

ENKEL FRÅN

Flyg till Split

Hitta billiga flygbiljetter till Split

Pris och platstillgång uppdateras varje gång en ny sökning görs på ett pris.
Prisavvikelser kan förekomma när du går vidare till bokning om inga sökningar är gjorda.

SAS erbjuder direktflyg till Split från Stockholm, från/via Köpenhamn och Oslo.

Split är för många resenärer utgångspunkten för en semesterresa i den kroatiska ö-världen och dess badorter, men staden är väl värt ett besök i sig.

Låt dig förföras av Gamla stans nötta fasader eller följ rytmen bland hektiska storstadskvarter. Flyg till Split med SAS, billiga flygbiljetter finns här på sas.se!

Kroatiens näst största stad, och huvudorten i regionen Dalmatien har ofta kallats Adriatiska havets vackraste, och stoltserar med en tvåtusenårig historia och en nutid som blandar puls med avkoppling.
 

Besök Diocletianus palats – flyg till Split

Splits största sevärdhet är Diocletianus palats. Det mäktiga palatset byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren Diocletianus. Bygget tog tio år att slutföra. Kejsaren sparade inte på kostnaderna. Dyrbar marmor importerades från Grekland och Italien, kolonner och utsmyckningar fraktades hit från Egypten.

Palatset är i dag en del av staden; omkring 3 000 människor bor innanför murarna som också rymmer en stor del av Splits utbud av barer, restauranger och butiker. Väster om stadsmurarna fortsätter de stensatta gränderna, marmortorgen och uteserveringarna. När palatset inte räckte till expanderade staden västerut. I dag räknas detta område – tillsammans med Diocletianus palats, hamnpromenaden Riva och färjehamnen – som centrala Split. Gamla stan är en annan ofta använd benämning, men då räknar man bort hamnen. I Gamla stan är Narodnitorget, Narodni tragesa på kroatiska, en naturlig medelpunkt och ett bra riktmärke. Hamnpromenaden Riva och St Dominuskatedralens höga klocktorn är två andra.

Split slår ut i full blom på sommaren, då staden öppnar sin famn för såväl inhemska som utländska turister. Flyg till Split och upplev kombinationen av vacker arkitektur, ett rikt kultur- och nöjesliv, god mat och närheten till bad har gjort staden till en sommarfavorit bland många skandinaver.

Frukt- och grönsaksmarknaden ligger utanför stadsmurens östra sida och det är nedanför denna som flygbussarna stannar – ytterligare ett bra riktmärke. Bland andra sevärdheter i Split kan nämnas Galleri Mestrovic, ett museum tillägnat den store skulptören Ivan Mestrovic, Etnografiska museet och Arkeologiska museet, samt Arnirkapellet, byggt 1445.

Flyg till Split och utforska den kroatiska ö-världen. Boka billiga flygbiljetter på sas.se!
 

Kort om Split

Valuta: 1 kuna = 100 lipa (HRK)
Tidsskillnad: ingen
Landsnummer: 385
Språk: kroatiska
Turistinformation: Tourist Biro, ligger centralt på Obala Hrvatskog narodnog preporoda 12

Guide till split

Kroatien har på kort tid blivit en mycket populär destination för oss svenskar. Split är Kroatiens näst största stad. Split är också en av Europas äldsta städer, med en historia som sträcker sig så långt som 300 e. Kr. Trots många efterlämningar i form av palats och tempel så är Split i mångt och mycket idag en väldigt modern stad. Lokalbefolkning kallar Split för ”Medelhavets blomma” vilket är mycket lätt att förstå när man väl är där.
 

Att se och göra i Split

Diocletianus massiva palats byggdes åt kejsaren med samma namn ungefär 300 e. Kr. Idag är det en av världens bäst bevarade romerska byggnader och har dels därför hamnat på listan över UNESCO världsarv.

Narodni trg – Folkets torg är hjärtat i det gamla Split och en mycket populär plats för både turister som lokalbefolkning. Njut av den pittoreska miljön och det intilliggande slottet samtidigt som du äter en kroatisk crêpe på något av de många kaféer som kantar området.
 

Ta sig från flygplatsen

SAS flyger till Split Airport som ligger ca 20 km väster om staden. Ta busslinje 37 för en smidig resa in till city.
 

Ta sig runt i Split

Hyrbil: Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier, boka hyrbil här.

Då centrala Split är relativt litet så tar du dig enkelt fram till fots. De gula bussarna är å andra sidan både rena och pålitliga och därför också ett utmärkt substitut.
 

Shopping i Split

Utomhusmarknaden (pazar) i centrala Split har både allt och inget. Utmärkt frukt och grönt till rimliga priser, framför allt om man handlar senare på dagen och vet hur man prutar. Mer om shoppingresor
 

Äta i Split

Man behöver inte leta länge för att hitta god och billig mat i Split för under hundralappen. Leta dig gärna ner till hamnen och någon av de många fiskrestauranger som finns där. Just grillad fisk är en lokal specialitet, skölj ner den med lite lokalproducerat kroatisk öl eller vin.

Nostromo anses av en del vara den finaste fiskrestaurangen i Split och erbjuder fisk och skaldjur direkt från fiskmarknaden strax utanför. Det blir knappt färskare än såhär – men räkna med att det är dyrare än övriga restauranger i närheten.
 

Reseförsäkring

SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring