Din flygning är inställd/ställdes in

Om din flygning med SAS ställs in kommer vi att göra vårt bästa för att ta hand om dig och hålla dig informerad.

Hur vi hjälper dig

Vi informerar dig så snart som möjligt via sms och/eller e-post baserat på kontaktuppgifterna i din bokning. Se till att kontaktuppgifterna är aktuella för alla passagerare som reser med dig. Du kan granska dina kontaktuppgifter och din resa i Mina bokningar.

Dina alternativ

1. Res med det föreslagna flygalternativet

  • SAS startar ombokningsprocessen omedelbart när en flygning ställs in. Vi kommer att göra vårt bästa för att boka om dig på nästa tillgängliga flygning. Du får ett meddelande när ombokningen är slutförd. Du har bokats om automatiskt till detta alternativ och du behöver inte göra något för att acceptera det. Informera alla andra som reser med dig om den ombokade flygningen.

    • Om vi inte kan hitta ett lämpligt alternativ för dig inom de närmaste dagarna kan du ansöka om återbetalning eller kontakta oss för en ombokning till ett datum i framtiden.

2. Boka om till ett annat datum

  • Kontakta SAS Customer Service om du vill ändra dina resdatum.

  • Om du bokade din resa via en resebyrå/online-resebyrå rekommenderar vi att du kontaktar dem för att få hjälp.

3. Avbokning och återbetalning

  • Du har rätt till fullständig återbetalning av din oanvända biljett om du bestämmer dig för att inte resa.

  • Om du bokade din resa via en resebyrå/online-resebyrå rekommenderar vi att du kontaktar dem för att få hjälp.

Logga in på din bokning och begär återbetalning

Dina rättigheter som passagerare

Om din avgång är försenad med mer än två timmar ersätter vi dig för mat och dryck (exklusive alkohol) under väntetiden, med upp till 50 EUR per hel dag. Se till att behålla dina kvitton i original.

Om du behöver logi (och inte rimligen kan återvända hem) ersätter vi dig för övernattning i mellanklass till ett pris på upp till 250 EUR per natt och rum. Vi ersätter kostnaden för rimliga transportalternativ som är tillgängliga till och från flygplatsen och övernattningsplatsen. Se till att behålla dina kvitton i original.

Om du blir ombokad till en flygning som avgår mer än 24 timmar efter din ursprungliga avgång, men inte kan resa enligt den nya resplanen, kan du boka en biljett hos ett annat flygbolag, ta ett tåg eller en buss eller hyra en bil. Du måste avboka din bokning via Mina bokningar/din resebyrå innan du gör dina egna researrangemang. Vi ger dig ersättning för mellanskillnaden mellan priset för din oanvända biljett och kostnaden det transportmedlet. Den nya biljetten eller kostnaden för det andra transportmedlet måste vara i samma serviceklass eller samma prisklass som din ursprungliga flygbiljett.

Om din flygning ställs in på grund av en orsak som ligger inom vår kontroll kan du ha rätt till ersättning i enlighet med EU-förordning 261/2004 – en gemensam uppsättning regler för alla europeiska flygbolag.

När du inte har rätt till EU-ersättning

  • Om du har blivit informerad tidigare än 14 dagar före ditt ursprungliga planerade avresedatum har du inte rätt till EU-ersättning.

  • EU-ersättning betalas inte ut om SAS kan bevisa att flygningen ställdes in på grund av extraordinära omständigheter (t.ex. dåligt väder).

Du kan läsa mer om dina rättigheter i våra villkor på sidorna Transportvillkor och EU-passagerares rättigheter.

Observera: I regel täcker vi inte följdkostnader såsom förlorad lön eller semesterdagar, kostnader för förbetalda hotell, hyrbilar, evenemangbiljetter, etc.

Begär ersättning

Gör ditt anspråk online genom att använda vårt online-formulär. Se till att bifoga en kopia av dina kvitton i original. Tredje parter tar oftast ut en betydande avgift för att hjälpa dig med ditt anspråk och därför är det mer gynnsamt för dig att rikta ditt anspråk direkt till SAS.

Gör ett anspråk