ENKEL FRÅN
St Petersburg

Flyg till St Petersburg

Flyg till St Petersburg och Ryssland med SAS direktflyg. Hitta billiga flygbiljetter till din flygresa till St Petersburg här på sas.se!

Överallt andas vackra och vemodiga St Petersburg kultur och historia. Det var här litteraturgiganten Dostojevskij författade oförglömliga verk, Pavlov testade inlärda reaktioner på hundar och Tjajkovskij komponerade musikaliska underverk. Idag upplevs den ryska konsten bäst på Ryska museet och den västerländska dito på världsberömda museet Eremitaget, i anslutning till Vinterpalatset. De livs levande artisterna och konstnärerna hänger däremot oftast i kvarteret Pushkinskaya 10.

Flyg till St Petersburg – en internationell stad

Vandra längs myllrande boulevarder som Kamennoostrovsij och Nevskij som är St Peterburgs huvudgata. Gå förbi klassiska sevärdheter som Peter-Paulsfästningen och palatset Peterhof Kyrkan vid blocet och Isakskatedralen. Med övergivna fängelsehålor och en liten strand är fästningen en av stadens främsta sevärdheter. Den rymmer även den storslagna Peter-Paulkatedralen. Besök kryssaren Aurora där startskottet till den ryska revolutionen gick 1917. Örlogsfartyget är numera ett museum som ligger vid Nevan i stadsdelen Petrogradski.

”St Petersburg är ryskt, men det är inte Ryssland”, lär de vise ha sagt om Rysslands näst största stad. När Europaomfamnande Peter den Store grundlade bebyggelsen sneglade han nämligen på västerländska förebilder och det är därför St Petersburg ser ut som den gör, med nederländska kanaler, långsmala distrikt och storslagna byggnader. St Petersburg, belägen i floden Neva vid Finska viken, kallas ibland för Nordens Venedig.

Flyg till St Petersburg och Ryssland med SAS, billiga flygbiljetter för en weekendresa, storstadsresa eller affärsresa finns här på sas.se!

SEVÄRDHETER

St Petersburg var Rysslands huvudstad fram till den ryska revolutionen år 1917 och är idag en väldigt kulturell stad. Det finns många gamla sevärdheter i St Petersburg – en stad som har ett stort utbud av konst och arkitektur.

Konst i St Petersburg

Erimetaget är ett av världen största konstmuseer och rymmer över 3 miljoner konstverk. Där finns det stora möjligheter att studera verk av Rembrandt, Picasso och många andra av världens mest berömda konstnärer. Arkitekturen är väldigt detaljerad och stora mänger guld har använts för att dekorera väggar, golv och tak. Utanför slottet står den imponerande statyn av Alexander för att hedra segern över Napoleon år 1812. Den står på en 50 meter hög pelare av massiv granit och statyn hålls endast fast genom sin vikt på ca 600 ton.

Petershof – ett sommarpalats

Genom floden Neva i Vinterpalatset kan man segla till det gamla sommarpalatset Petershof i St Petersburg. Petershof var Peter den stores sommarresidens som byggdes med inspiration från franska Versailles och är lika prålig som Vinterpalatset. Petershof kan skryta med en av Europas mest imponerande parker på 800 hektar och är en av många häftiga sevärdheter i St Petersburg. Naturligtvis med fontäner och skulpturer i överflöd av guld.

Hitta billiga flygbiljetter till St Petersburg

Pris och platstillgång uppdateras varje gång en ny sökning görs på ett pris. Prisavvikelser kan förekomma när du går vidare till bokning om inga sökningar är gjorda.Guide

St Petersburg, uppkallat efter Peter den Store, grundades år 1703 och agerade därefter huvudstad åt Ryssland i lite drygt 200 år. St Petersburg är beläget längst in i den finska viken och är av den anledningen full av kanaler.

Mycket av inspirationen till stadsplaneringen kommer från andra, mycket äldre europeiska städer som också ligger i nära anslutning till vatten. St Petersburg, likt vårt eget Stockholm, har ofta kallats för ”Nordens Venedig”. Den strategiska placeringen förenklade även handeln med norra Europa.

Att se och göra i St Petersburg

St Petersburg anses vara Rysslands kulturhuvudstad och har därför massor att erbjuda till den kulturintresserade. Staden kan stoltsera med ett enormt utbud av museer inom konst, vetenskap, politik, litteratur och mycket annat. Spana in Museum of Cosmonautics vid Ioannovskiy Ravelin. Museet som öppnades 1973 tar dig med på en resa genom Rysslands rymdprogram från dagarna med ”space racet” mellan Sovjet och USA fram till idag.

St Petersburg kanske mest välkända byggnad är det så kallade Vinterpalatset. Vinterpalatset i St Petersburg spelar en central roll i stadens politiska och kulturella historia. Det turkosa palatset med dess vita och guldfärgade detaljer byggdes för att fungera som hem åt stadens grundare Peter den Store och hans familj. Palatsets innanmäte har sedan dess renoverats flera gånger, dels på grund av brand. Inredningen med dess otroliga detaljrikedom och pompösa utsmyckningar kan bäst jämföras med något hämtat ur en saga. Ett måste!

Ta sig från flygplatsen

SAS flyger till Pulkovo flygplats som ligger ca 15 km från centrala St Petersburg. Du tar dig enkelt in till staden via antingen tunnelbanestationen Moskovskaya eller buss.

Ta sig runt i St Petersburg

Hyrbil: Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier. Boka hyrbil här

Lokaltrafiken i St Petersburg möter de föreställningar man kan vänta sig av en modern stad. Infrastrukturen är väl utbyggd och du kan välja mellan tunnelbana, spårvagn, buss och taxi. Lokaltrafiken är relativt billig.

Shopping i St Petersburg

Nevsky Prospekt är en bra utgångspunkt för shopping i St Petersburg. Här finner du den största variationen av butiker i hela staden – mode, hantverk, souvenirer och mycket annat hittar du här.

Äta i St Petersburg

Russkaja Kukhnia – det ryska köket, är mycket likt det svenska. I St Petersburg bör du framförallt prova fisk och skaldjur från Östersjön med en rysk twist.

Reseförsäkring

SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring