Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookie policy

ENKEL FRÅN
Prag

Flyg till prag

SAS erbjuder direktflyg till Prag från Stockholm samt från/via Köpenhamn. Det är alltid mycket som ingår i din flygbiljett och du får barnrabatter på upp till 90 %. 
 

FLYG TILL PRAG MED NÅGON AV ALLA VÅRA DAGLIGA AVGÅNGAR

Du kan flyga till Prag med någon av alla våra dagliga avgångar. Det går snabbt och enkelt med SAS. 

Vi flyger till och från Václav Havel Airport Prague – Prags flygplats. Flygplatsen ligger 17 km från Prags centrum. Det är enkelt att ta sig till och från flygplatsen med kollektivtrafik, hyrbil och taxi. 

Hitta din avgång

 

KÖP BILLIGA FLYGBILJETTER TILL PRAG – BOKA I FÖRVÄG

Om du vill köpa billiga flygbiljetter till Prag är det enkelt att hitta dem i vår lågpriskalender. Där kan du se det lägsta priset för en flygbiljett till Prag både dagligen och månadsvis. Priser och tillgång uppdateras vid varje ny sökning. Priserna kan variera när du går vidare till bokning.

Hos SAS har du alltid öppet köp i 24 timmar. Köp dina billiga flygbiljetter och fråga ditt resesällskap i efterhand. 

Sök i lågpriskalendern

 

UPP TILL 7 DIREKTFLYG DAGLIGEN FRÅN STOCKHOLM

Du kan flyga direkt till Prag från Stockholm. Välj bland flera avgångar dagligen till Tjeckiens huvudstad. Med direktflyg blir din resa ännu behagligare och bekvämare. 

Alla våra avgångar gör det enkelt att uppfylla dina behov både när det gäller affärsresor och semester. Så luta dig bara tillbaka och koppla av på ditt direktflyg medan vi tar dig till Prag. 

SAS tar hand om dig under hela din resa. 

Hitta direktflyg till Prag

 

INGÅR  I DIN FLYGBILJETT

När du flyger med SAS är det mycket som ingår i din flygbiljett utan extra kostnad. I din flygbiljett ingår alltid:

• 1 x à 23 kg bagage (SAS Go)

• Val av sittplats 22 h innan avgång

• Gratis dagstidningar i SAS App

Incheckning online

• Kaffe och te 

• Upp till 90 % barnrabatt

Ladda ned vår app och hitta avgångar, hotell och tidningar på din smartmobil. Välj mellan SAS Go Light, SAS Go och SAS Plus för största bekvämlighet och flexibilitet under din resa. 

Mer om SAS Go Light, SAS Go och SAS Plus

 

BARNRABATT PÅ UPP TILL 90 %

Du kan alltid få barnrabatter när du flyger med SAS till Prag. Vi erbjuder rabatter på upp till 90 % beroende på barnets ålder. 

Barn under 2 år (0–23 månader) får 90 % rabatt när de delar sittplats med en förälder. Om barnet behöver en egen sittplats blir rabatten 25 %. 

Om ditt barn är mellan 2–11 år får de en egen sittplats och 25 % rabatt.

Bra att veta när du reser med barn

 

EXTRA FÖRMÅNER OCH ERBJUDANDEN MED EUROBONUS

Du får fler förmåner ju mer du flyger med SAS tack vare vårt förmånliga lojalitets- och frequent flyer-program. Bli medlem och börja samla poäng på dina flygresor, hyrbilar, hotellvistelser och även på dina dagliga inköp – det är helt gratis. 

Lös in dina poäng hos SAS eller hos våra många partner och få nya biljetter, uppgraderingar och mycket mer. 

Vi har utformat EuroBonus för att göra din resa ännu smidigare och bekvämare när du flyger med SAS. 

Upplev världen med EuroBonus


VACLAV HAVEL AIRPORT PRAGUE – PRAGS FLYGPLATS

SAS flyger till och från Prags flygplats som ligger 17 km från centrum. Det är enkelt att ta sig till och från flygplatsen med kollektivtrafik och bil. 

Flygplatsen är den största och mest trafikerade i Tjeckien liksom den största i EU:s nya medlemsländer. Det är en internationell flygplats och över 12 miljoner resenärer passerar flygplatsen årligen. 

Om du vill ha något att äta eller dricka finns det många olika restauranger på flygplatsen. De är markerade med olika symboler beroende på prisklass – $ är låga priser, $$ är medelhöga priser och $$$ är höga priser. 

Du kan även handla medan du är på flygplatsen. Det finns många olika butiker att välja bland och flera av dem är öppna dygnet runt. Det finns också många taxfreebutiker på flygplatsen. 

Om du inte är road av shopping finns det ett Rest & Fun Center vid terminal 1 där du kan förvandla din väntan till avkoppling. Det finns också speciella rum för resenärer med barn där det erbjuds en avskild och tyst miljö. 

Om du skulle behöva tillgång till WiFi medan du är på flygplatsen erbjuder Prags flygplats gratis höghastighetsinternet. WiFi-signalen täcker båda terminalerna med många accesspunkter. 

 

TRANSPORT TILL OCH FRÅN PRAGS FLYGPLATS

Du kan enkelt ta dig till Prag från flygplatsen med kollektivtrafiken. 

Det finns olika busslinjer som går mellan centrum och flygplatsen. De två busslinjerna BUS 100 och BUS 119 ansluter till andra delar av kollektivtrafiken. BUS 100 ansluter till tunnelbanan, linje A, och BUS 119 ansluter till linje B. 

Du kan även ta Bus AE (Airport Express) som tar dig direkt till Prags centralstation. 

Det finns två officiella taxibolag på Prags flygplats – FIX Taxi och AAA Radio Taxi. Det finns en särskild kundservicedisk i varje terminals ankomsthall. 

Se priser och tidtabeller för bussar

 

BILUTHYRNING PÅ PRAGS FLYGPLATS

Det kan vara skönt att ha en egen bil under vistelsen så att man blir mer flexibel när man besöker Prag. Det är särskilt praktiskt om du planerar att besöka stadens utkanter eller att ta en tur utanför staden. 

Boka bekvämt hemifrån så står din hyrbil klar och väntar på dig när du anländer till flygplatsen. Sök hyrbil via vår webbplats och få en snabb och komplett översikt över priser och tillgängliga bilar från alla hyrbilsfirmor. 

Det är enkelt både att hämta och lämna din hyrbil på flygplatsen. 

Kontakt

Letiště Praha, a. s.

K Letišti 6/1019, 160 08 Praha 6, Praha

Telefonnummer: +420 220 111 888

Webbplats: http://www.prg.aero/en

 

Hitta billiga flygbiljetter till Prag

Pris och platstillgång uppdateras varje gång en ny sökning görs på ett pris. Prisavvikelser kan förekomma när du går vidare till bokning om inga sökningar är gjorda.TRANSPORT I PRAG

Staden Prag har mycket bra kollektivtrafik med bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbana. Det gör det väldigt enkelt att ta sig runt i staden. Du kan också promenera genom staden och ta tunnelbanan eller bussen när du börjar bli trött. Få en enkel överblick över alla transportmedel

Om du håller dig inom staden är tunnelbanan det snabbaste sättet att ta sig runt. Det finns 3 linjer sammanlagt med A och B som går från öster till väster och C som går från norr till söder. 

Prags spårvagnar täcker en ännu större yta än tunnelbanan. Det är bra om du ska åka någonstans inom staden eller till utkanterna, som inte ligger i närheten av en tunnelbanestation. 

Du kommer förmodligen bara att använda det omfattande järnvägsnätet om du besöker områden utanför Prag. Inom stadens gränser klarar du dig bäst om du åker buss, spårvagn eller tunnelbana. 

Det finns två typer av bussar i Prag, stadsbussar och pendelbussar. Stadsbussarna kör inom staden och pendelbussarna binder samman staden med de kringliggande kommunerna. 

Prag har inte något speciellt turistkort som du kan använda för att åka med kollektivtrafiken. Däremot kan du köpa biljetter som gäller i upp till 72 timmar. Alla dessa biljetter gäller för tunnelbana, spårvagn och buss (med undantag för linjen Airport Express). 

Biljetter och priser

 

PRAG – DEN HISTORISKA STADEN PÅ MOLDAUS STRÄNDER

Staden är Tjeckiens huvudstad och den allra största staden i landet. Det bor ca 1,27 miljoner människor i storstadsområdet. 

Prag har haft en lång och komplex historia sedan den grundades. Staden var huvudstad i det gamla kungariket Böhmen. Under den böhmiska eran var Prag Centraleuropas kulturella, ekonomiska och politiska centrum. 

Flera tysk-romerska kejsare gjorde staden till sitt huvudresidens och den var under en lång tid en viktig och inflytelserik stad genom en stor del av Europas historia. 

Idag är Prag en blomstrande stad med ett utbrett kulturliv, många historiska sevärdheter och Centraleuropas äldsta universitet. Det är ett fantastiskt ställe att besöka om du tycker om världshistoria, god mat, vänliga människor och en trevlig atmosfär.

 

PRAGS HISTORIA

Området som Prag vilar på idag har varit bebott i många tusentals år. Den första dokumenterade bosättningen i området var en keltisk stam vid namn Boii. De slog sig ned i regionen omkring år 500 f.Kr. Det är i själva verket från Boii som namnen på regionen Böhmen och floden Vltava (Moldau) härstammar. 

En av de första fästningarna i Prag, där Pragborgen står idag, byggdes under 800-talet. Det finns spår av murverk under Pragborgen som härrör från år 885. Det finns ett annat betydande och dominerande slott i Prag vid namn Vyšehrad. Det byggdes under 900-talet. 

 

PRAGS GULDÅLDER

Prag blomstrade under 1300-talet. Under den här perioden var det Karl IV som regerade. Han var tysk-romersk kejsare och kung över Böhmen. 

Under Karl IV:s regeringstid blev Prag en kejserlig huvudstad och den tredje största staden i hela Europa. De enda städerna som var större än Prag var Rom och Konstantinopel. 

Karl påbörjade byggandet av många av de byggnader och sevärdheter som man förknippar med Prag av idag. Han beordrade att Gamla staden skulle utvidgas med Nya staden. Han byggde även Karlsbron som binder ihop distrikten på den östra stranden med Malá Strana och slottsdistriktet. 1347 grundade han också Karlsuniversitetet. 

Den tysk-romerska kejsaren och kungen dog 1378.

 

PRAG I MODERN TID

Efter första världskriget bildades nationen Tjeckoslovakien och Prag blev huvudstaden. Pragborgen blev säte för president Tomáš Masaryk. Vid den här tiden hade Prag en högt utvecklad industri och befolkningen hade ökat till 850 000 år 1930. 

En av de mäktigaste männen i Nazityskland, Reinhard Heydrich, dödades i Prag. Vid slutet av andra världskriget utsattes Prag för massiva bombanfall av USA:s flygvapen. Många historiska byggnader och landmärken förstördes till följd av bombningarna. 

Efter att Prag hade befriats av Röda armén 1945 hamnade staden under Sovjetunionens styre och förblev så under hela det kalla kriget. 

Tjeckoslovakien upplöstes 1993 och Prag blev huvudstad i landet Tjeckien. 

 

SEVÄRDHETER OCH ATTRAKTIONER I PRAG

Prag är fullt av vackra och spännande sevärdheter och attraktioner varav många är över 1 000 år gamla. Staden har kallats “de tusen spirornas stad” på grund av sina många kyrkor och andra byggnader med vackra torn och spiror. 

Staden är en fantastisk blandning av olika arkitektoniska stilar och har ett av Europas mest ikoniska och historiska centrum eftersom det är så väl bevarat. 

Många sevärdheter och stadens centrum har upptagits på Unescos världsarvslista för att betona Prags historiska betydelse. 

 

PRAGBORGEN

Slottet har varit residens och säte för tjeckiska prinsar och kungar sedan 900-talet och det var även säte för Prags biskop. Enligt Guinness rekordbok är Pragborgen det största slottet i världen. Slottet har faktiskt en yta på 70 000 m2 och är 570 meter långt och 130 m brett. 

Pragborgen hade liksom resten av Prag sin storhetstid under Karl IV:s styre. Under hans regeringstid byggdes det kungliga slottet om, uppförandet av Sankt Vitus-katedralen påbörjades, och det blev den tysk-romerska kejsarens säte. 

Slottet är en av de mest besökta sevärdheterna i Prag och innanför dess murar finns flera av stadens mest besökta sevärdheter – Sankt Vitus-katedralen, det gamla kungliga slottet och kruttornet. 

Komplexet är stort och det tar tid att gå runt. Det är väl använd tid med många spännande sevärdheter och attraktioner inuti komplexet och en fantastisk utsikt över floden Vltava. Ta dig tid att besöka den kungliga trädgården när du är här.

 

KARLSBRON

Den 520 meter långa bron är en annan del av arvet efter Karl IV. Den kallades dock under många århundraden bara för Stenbron. Det är en av de mest igenkännliga broarna i Europa. Särskilt intressanta är de 32 statyerna på sidorna av bron. 

Karlsbron är byggd av sten i gotisk stil. Den förenar Gamla staden och Lillsidan (Malá Strana) och byggdes på exakt samma plats där Judithbron stod tidigare. 

Det sägs att du kan få en önskan uppfylld om du gnuggar plattan vid foten av statyn över Johannes Nepomuk. Han är Tjeckiens mest vördade helgon. 

 

GAMLA STADENS TORG OCH DET ASTRONOMISKA URET

När du besöker Gamla stadens torg känner du omedelbart den speciella atmosfären. Stadens centrum är så välbevarat att du får en känsla av att promenera genom tiden under ditt besök. 

Runt torget finns många gamla kyrkor, och mycket av den gamla arkitekturen härrör från så långt tillbaka som 1000-talet. Den mest betydelsefulla kyrkan vid torget är Týnkyrkan.

Här hittar du även det tjeckiska nationalbiblioteket i Klementinum. Det är ett av världens vackraste bibliotek.

Det astronomiska uret från 1410 är ikoniskt, och många människor samlas varje timme för att se den fantastiska mekaniska uppvisningen som under medeltiden ansågs vara ett av världens underverk. 

 

JUNGFRU MARIA KYRKA FRAMFÖR TÝN

Kyrkans namn förkortas ofta till Týnkyrkan. Den vackra och ikoniska kyrkan är svår att missa när du står på Gamla stadens torg. Arkitekterna bakom den berömda byggnaden var Peter Parler och Matthias från Arras. 

Det är en av Prags mest igenkännliga byggnader med sina två tornspiror som sträcker sig 80 meter upp i luften på varje sida. Týnkyrkan byggdes under 1400-talet och inne i kyrkan hittar du många intressanta konstverk. 

Utsidan av kyrkan är gotisk men interiören är mestadels i barockstil. Bland det mest intressanta på insidan finns rokokoaltaret på den norra väggen och den berömda, danska astronomen Tycho Brahes grav.

BLI MEDLEM I EUROBONUS

-Kostnadsfritt medlemskap
-Tjäna poäng på allt från flygresor till kläder
-Använd intjänade poäng till nya flygresor

SHOPPING I PRAG

Prag är en underbar shoppingstad. Du bör dock vara medveten om att det inte är allt som är billigare i den tjeckiska huvudstaden. 

Är du ute efter att fynda kläder har du kommit till rätt ställe. Många människor kommer hit för att dra nytta av de låga priserna på kläder i staden. Sådant som elektronik är vanligtvis dyrare än i många andra städer. 

Om du vill gå runt och titta medan du handlar har Prag i princip ett huvudområde för shopping. Det sträcker sig från Václavplatsen till Na Příkopě och in på Republiktorget. Om du letar efter kristall, souvenirer eller konst ska du gå runt i Gamla staden och Lillsidan. De internationella lyxbutikerna hittar du på Pařížská. 

Den största gallerian i Prag är Palladium. Den fem våningar höga gallerian ligger mitt emot stadshuset. I gallerian hittar du omkring 170 butiker och 30 restauranger och caféer. 

En annan stor galleria är Arkády Pankrác. Den har ett brett utbud av klädbutiker samt ett mattorg.  

 

KONST OCH KULTUR I PRAG

Staden har ett stort utbud av både kultur och konst. Det hålls en mängd evenemang under året och staden konkurrerar med städer som Berlin, London och New York. 

Folk lockas till Prag för att uppleva konst av världsklass på gatorna och på stadens många museer och konstgallerier.

Det finns något för alla smaker i stadens konstvärld som ständigt utvecklas. Du kan återkomma till staden och aldrig uppleva samma sak två gånger. 


MUSEER I PRAG

Det finns många museer och konstgallerier i Prag. De är en blandning av genrer och stilar så att du kan uppleva helt olika saker om du vill ge dig själv en ny och spännande kulturell upplevelse. 

Prags stadsmuseum är fantastiskt att besöka. Det är ett enkelt sätt att lära känna staden med många intressanta utställningar om staden och dess komplexa historia. 

Nationalmuseet har många vetenskapliga och historiska samlingar. Museet från 1818 har mer än 14 miljoner föremål i sina samlingar. 

På Karlsbrons museum kan du fördjupa dig i den berömda brons historia. Lär dig hur bron byggdes och försök själv att bygga den gotiska stenbron.

 

STÖRRE ÅRLIGA KULTUREVENEMANG I PRAG

Beroende på när du besöker staden kan du delta i något av alla de årliga evenemang som äger rum i staden. Nedan följer en lista över de mest intressanta.

 

• Januari – Vinter i Prag – upplev balett, klassisk musik och opera. 

• Mars – Febiofest – Prags största filmfestival som visar filmer från hela världen. 

• Maj – Prag Marathon – det hålls även mindre konserter under den här perioden.

• Juni/juli – Český Krumlov Kammarmusikfestival – den berömda festivalen hålls under båda månaderna. 

• Augusti/september – Vinfestivaler – under skördesäsongen för druvor hålls det en mängd festivaler i hela landet. 

• Oktober – Prags internationella jazzfestival – stor festival med evenemang på olika platser under hela månaden.

• December – Jul i Prag – en festivaltävling hålls under julen med både julmusik och julsånger. Ett evenemang du inte får missa om du är i Prag under julen. 

 

RESTAURANGER OCH NATTLIV I PRAG

Det finns många ställen i Prag där du kan få en god och billig måltid. Under det kalla kriget gick det inte att importera Coca Cola till Tjeckoslovakien, så man uppfann sin egen variant kallad Kofola. Det är en mindre söt och mer örtig variant av den berömda läskedrycken. 

Om du vill ha en äkta tjeckisk måltid ska du prova att beställa Vepřo-knedlo-zelo. Maträtten, som kan vara svår att uttala, består av fläskstek med knödel och surkål.

Du kan även prova att beställa den tjeckiska varianten av knödel. Rätten som påminner om kroppkakor, bollar av mosad potatis toppade med knaprig svål, är en favorit bland både lokalbefolkning och turister. 

Även Prags nattliv har något som passar alla. Du kan gå på klubbar natten lång eller kan du ta en sen drink och en snabb dans – det finns många ställen där du kan göra båda delarna.

En av de mest populära klubbarna i Prag är Duplex Restaurant & Club i Nya staden. Här kan du höra de bästa diskjockeyerna spela från klockan 22.00 och hela natten lång. Du har även en fantastisk utsikt över Prag från utomhusterrasserna. 

Andra populära klubbar är Lavka Bar & Club och Karlovy Lazne Club i Gamla staden. Många av de bästa klubbarna ligger 

faktiskt i Gamla staden, så området är i allmänhet perfekt om du vill gå på klubbar under ditt besök. 

 

Fakta Prag 

Valuta: tjeckisk krona

Tidsskillnad: ingen

Språk: tjeckiska och engelska (tyska i mindre utsträckning) 

Sveriges ambassad: Úvoz 13, Prague 1 – Hradcany, Prague, Czech Republic