Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookie policy

ENKEL FRÅN
Kiruna

Flyg till kiruna

Upplev norrsken och mäktiga fjäll. Flyg till Kiruna och Lappland med SAS inrikesflyg. Boka flyg till Kiruna på sas.se! Från Kiruna flyger du enkelt till Europa, läs mer

I en till synes oändlig natur ligger Kiruna, tronande på en bergshöjd mitt emellan fjäll och myr. Kiruna kommun är Sveriges största, till ytan lika stor som Blekinge, Halland och Skåne tillsammans. Om sommaren är staden en av landets mest soltäta. Från slutet av maj till mitten av juli råder midnattssol då solen lyser dygnet runt. På vintern slår det helt om, när polarnatten sveper in och täcker landskapet i mörker. Under 20 dagar i slutet av december lyser inte ens den minsta strimma dagsljus över kommunen.
 

Flyg till Kiruna och vandra i fjällen

Kirunas naturomgivningar gör att staden med fördel kan användas som bas för vandringar under sommaren och hösten. Om vintern bjuder trakterna på hundspann, ishotell och skidåkning. Ta dig norrut om du vill bejaka rymden från Sveriges enda rymdraketbas, Esrange, eller bege dig hundratals meter under jord för att se hur det går till när järnmalmen bryts.
 

Vill du uppleva riktig vildmark – flyg till Kiruna

Nu har du möjligheten att boka en härlig paketresa och flyg till Kiruna med SAS-flyg och upplevelser. Ni upplever fjällvärden med Abisko nationalpark, levande samisk kultur, storslagen natur med orörda älvdalar, Icehotel produktion, underjordsgruvan och såklart midnattssolen.

I paketresan ingår allt du behöver: Flygresan, transfer från flygplatsen, logi på hotell i tre nätter, alla utflykter samt alla måltider. Passa på att boka flyg till Kiruna direkt på sas.se. Boka paketresa

Historia

Rikedomarna i bergen Luossavaara och Kiirunavaara slumrade fram till mitten av 1880-talet, när de första provborrningarna gjordes. Men för att malmen skulle kunna brytas i större skala så krävdes ett sätt att frakta den. Lösningen blev en järnväg. På bara några år stod Malmbanan klar och malmfyndigheterna kunde skeppas till andra sidan Atlanten via hamnarna i Narvik och Luleå.

Under ledning av LKAB:s förste ledare, Hjalmar Lundbohm, växte gruvorna och samhället snabbt. Till en början bodde gruvarbetarna i små kåtor och ruckel, men Hjalmar Lundbohm hade andra planer. Han ville inte att det skulle bli någon kåkstad. Visionen om en mönsterstad tog form.

För byggandet av Kiruna anlitades Sveriges främsta arkitekter. Staden skulle leva i samklang med naturen och byggas med utgångspunkt i människorna, klimatet och omgivningarna. Resultatet kan ses på gatorna i centrum. De är noga utplacerade för att bromsa upp de kalla vindar som viner fram över berget under vintern. Inte heller i byggandet av husen har något lämnats åt slumpen. De personliga byggnaderna ger Kiruna centrum en livfull och charmig atmosfär.

Kiruna är en av ynglingarna bland Sveriges städer, med 1900 som daterat födelseår. 1966 stod Esrange färdig och i november samma år genomfördes den första raketuppskjutningen. Rymdindustrin har vuxit sedan dess och har tillsammans med turismen fått en allt större betydelse för kommunen de senaste decennierna. Inom några år planeras Esrange utgöra navet för den europeiska rymdturismen, när rymdflygbolaget Virgin galactic påbörjar kommersiella rymdflygningar från basen. Turisternas resor upp till tyngdlöshet väntas också generera många nya jobb till regionen.
 

Ta sig från flygplatsen

Kiruna flygplats, 0980-680 00. Bussar till Kiruna centrum går från flygplatsen under vissa delar av året, men det är inte säkert att de passar till alla avgångar. Se tidtabell hos länstrafiken Norrbotten eller ring Kiruna trafik på 0980-15690. Om du åker buss så se till att ta med kontanter, det finns ingen uttagsautomat på flygplatsen. Om bussen inte går tar det en dryg kvart till Kiruna centrum med flygtaxi.
 

Ta sig runt

Hyrbil: Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier. Boka hyrbil

Kiruna centrum lämpar sig väl för att ta sig runt till fots. Om sommaren kommer även en cykel väl till pass. När du tar dig fram med något av de lugnare alternativen kan du passa på att njuta av vidderna som breder ut sig runt vart och vartannat gathörn. När du ska till utkanterna av centrum kan det dock vara skönt att ta sig fram på större hjul. Lokaltrafiken i Kiruna sköts av Hörvalls Buss, 0980-81311.

Hitta billiga flygbiljetter till Kiruna

Pris och platstillgång uppdateras varje gång en ny sökning görs på ett pris. Prisavvikelser kan förekomma när du går vidare till bokning om inga sökningar är gjorda.Shopping

Carl Wennbergs Sameslöjd, Bergmästaregatan 2, 0980-10079. När butiken öppnade 1907 var det mat som stod på hyllorna. I dag är det samisk konst och hantverk, med handgjorda knivar, smyckeskrin och trummor till försäljning.

Ateljé Nord, Lars Janssonsgatan 21, 0980-82855, www.ateljenord.com. I galleriet finns alster av fem konsthantverkare från Kiruna. Flanera i butiken bland trä, glas, textil och keramik. Allt produceras lokalt.

Nattliv och nöjen

Scandic Ferrum, Lars Janssonsgatan 15, 0980-398600, www.scandichotels.se/ferrum. Fredagar och lördagar erbjuder hotellet både pub och nattklubb. Puben har öppet klockan 16.00-02.00 nattklubben 22.00-03.00.

Babylon, Föreningsgatan 9, 0980-18500. En av Kirunas två nattklubbar erbjuder disco och under vissa kvällar spelar liveband. Öppet från klockan 22 till 03 onsdag, fredag och lördag.

Kirunafestivalen. Musikfestival som går av stapeln i slutet av juni varje år. Förra sommaren samlades närmare 50 000 besökare för att lyssna till band som The Hellacopters och Sahara Hotnights mitt i Kiruna centrum. 2009 blir det extra festligt när festivalen firar sitt tioårsjubileum.

Restauranger

Kafé Rost, Lars Janssonsgatan 17, 0980-16605. Kafé en våning upp i Folkets hus. Värm dig med en kopp kaffe eller förse magen med något mättande. På menyn finns smörgåsar, sallader och lappländsk mat. Kaféet har öl- och vinrättigheter.

Arctic Gastro, Föraregatan 18, 0980-61186, http://www.hotelarcticeden.se. Central gourmetrestaurang i samisk atmosfär. Moderna rätter med influenser från det samiska köket.

Restaurang Citykrogen, Bergmästaregatan 7, 0980-17059. Viltrestaurang med marinerat reninnanlår och romspetsade björnbär på menyn. Ta drinken i baren, middagen i matsalen och något starkare i restaurangens whiskyrum.

Bistro Trädgården, Föreningsgatan 9, 0980-18500. Bistro i centrum med öppet för frukost och lunch varje dag. Ta en fika, ät en pasta eller varför inte ta en eftermiddagsöl på verandan om sommaren.

Sevärdheter

Esrange Space Center, Kiruna, 0980-72000. Esrange är Sveriges enda rymdraketbas, baserad 45 kilometer öster om Kiruna. Inom en inte alltför avlägsen framtid kan den energiske lätta sina vingar när de första kommersiella rymdfärderna startar härifrån. Hyr bil och åk hit på egen hand, ät lunch på restaurangen och kika i omgivningarna. Ett guidat besök kan bokas genom Kiruna Turistbyrå, 0980-18800, www.lappland.se.

Kiruna kyrka, Kyrkogatan 8, 0980-67812. Kyrkan som uppfördes år 1912 är en gåva till Kiruna från stadens grundare Hjalmar Lundbohm. 2001 utsågs den till Sveriges vackraste offentliga byggnad. På de blågröna bänkarna kan 800 besökare ta plats och njuta av det mjuka ljuset som släpps in genom de mönstrade fönstren.

Infomine, bokas genom Kiruna Turistbyrå, 0980-18800. LKAB:s visningsgruva Infomine ligger en halv kilometer under jord. Här kan du lyssna till gruvans historia, se hur malmbrytningen går till och själv plocka på dig lite skatteåterbäring i form av centimeterstora malmpellets. Turen utgår från turistbyrån och tar drygt 2,5 timme.

Hjalmar Lundbohmsgården, Ingenjörsgatan 2, 0982-70110. Strosa mellan rummen i en atmosfär från förra sekelskiftet. Betrakta bilder från början av förra seklet. Gården som dateras till 1895 användes som bostad av Hjalmar Lundbohm och är en av Kirunas äldsta byggnader.

Ishotellet, Jukkasjärvi, 0980-66800. Varje år samlas arkitekter, designers och snöbyggare från hela världen och bygger årets version av Ishotellet. Bo i rum gjorda av is (eller med värme om så önskas), åk på äventyr med hundspann, upplev norrskenet eller avsluta kvällen i isbaren.

Berget Loussavaara, Kiruna. Promenera eller ta bilen upp på Loussavaaras topp och njut av utsikten över Kiruna och omgivningarna. Ta med kameran.

Reseförsäkring

SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring