Avbokning och återbetalning

Om du inte kan resa och behöver avboka din resa kan du ha rätt till återbetalning. Nedan följer information om reglerna för återbetalning av biljetter och om hur du ansöker om återbetalning.

Återbetalningsregler

Återbetalningsreglerna skiljer sig åt beroende på om det är du som avbokar eller SAS som ställer in flygningen. För resor som du ställer in utan att SAS dessförinnan har ställt in flygningen gäller följande.

Allmänt

Det återbetalda beloppet är baserat på biljettreglerna. Vissa biljetter är helt återbetalbara, medan andra är icke-återbetalbara eller kräver att du betalar en serviceavgift för att behandla återbetalningen. Skatter återbetalas alltid om du avbokar en resa, oavsett biljettyp. Alla återbetalningar görs till den ursprungliga betalningsmetod som användes för inköpet.

Obs! Om du avbokar din resa återbetalas inga serviceavgifter, avbokningsavgifter eller avgifter för eventuella tilläggstjänster (t.ex. förvald sittplats, måltider, tillgång till lounge).

Vi rekommenderar att du tecknar ett reseskydd eller kontaktar ditt försäkringsbolag för att förstå din hemförsäkring när du inte kan resa på grund av sjukdom. Fullständig återbetalning på grund av sjukhusvistelse gäller endast för medborgare i USA.

Helt återbetalbara biljetter

Du har rätt till fullständig återbetalning om du avbokar din biljett inom vårt flexibla 24-timmars öppet köp eller om du har köpt en av följande biljetter:

 • SAS Go Pro

 • SAS Plus Pro

 • SAS Business Pro

 • Star Alliance-bonusbiljetter om du avbokar senast 24 timmar före din utresa

  • giltiga poäng återbetalas, men utgångna poäng återbetalas inte

  • när du väl har påbörjat en bonusresa återbetalas inga poäng för din hemresa

Obs! Avgifter för tilläggstjänster är icke-återbetalbara om du inte avbokar din biljett inom vårt 24-timmars öppet köp

Biljetter återbetalbara mot en avgift

Följande biljettyper kan återbetalas mot en avgift:

 • SAS Plus Smart (endast för flygningar inom Europa)

 • SAS bonusbiljetter

  • giltiga poäng återbetalas, men utgångna poäng återbetalas inte

Icke-återbetalbara biljetter

Vi återbetalar endast skatter och avgifter för följande biljettyper:

 • SAS Go Light

 • SAS Go Smart

 • SAS Plus Smart (flygningar till/från Asien och Nordamerika)

 • SAS Business Smart

 • SAS ungdomsbiljetter

Biljetter betalda med poäng och pengar

Om du betalade din biljett med EuroBonus-poäng kombinerade med en annan betalningsmetod måste du kontrollera återbetalningsreglerna för biljetten.

Så här ansöker du om återbetalning

Biljetter utfärdade av SAS

 • Gå till Mina bokningar

 • Ange din bokningsreferens och ditt efternamn eller logga in.

 • Öppna bokningen och klicka på ”Avbokning och återbetalning”.

 • Välj de resenärer och flygningar du vill ha återbetalning för och klicka på ”Fortsätt”.

Om du av någon anledning inte kan ansöka om återbetalning online kan du ringa SAS Customer Service för att få hjälp.

Obs! Om din flygning har ställts in av SAS kan du välja att boka om till en annan flygning eller begära återbetalning, antingen i form av en SAS Travel Voucher eller få pengarna tillbaka. Gå till Mina bokningar

Om SAS Travel Voucher

Om SAS har ställt in en flygning och du vill ha återbetalning av din biljett har du även möjlighet att välja en resevoucher för det återbetalbara beloppet.

Du eller en annan resenär kan använda vouchern för resor till alla SAS-destinationer. Vouchern är giltig under ett år efter utfärdandedatumet och eventuellt återstående belopp blir återbetalbart ett år efter utfärdandedatumet.

Biljetter utfärdade av en resebyrå

Om du vill begära återbetalning för en flygning som har bokats via en resebyrå eller online-resebyrå rekommenderar vi att du kontaktar resebyrån direkt eller fyller i detta onlineformulär

Avbokning på grund av nekat visum

Du ansvarar för alla handlingar som avser utresa, inresa, hälsa och andra handlingar som krävs enligt lag, regelverk, beslut, krav eller annat villkor i berörda länder.

Med undantag för resor till och från folkrepubliken Kina så återbetalas endast det erlagda biljettpriset i enlighet med biljettregeln vid nekat visum. Om ett visum nekas till eller från folkrepubliken Kina kan du avboka en resa som har bokats direkt via SAS genom att ladda upp en kopia av det officiella nekandet av visumet

Avbokning på grund av dödsfall i den närmaste familjen

I händelse av ett dödsfall inom din närmaste familj kommer vi naturligtvis att hjälpa dig att avboka din resa och återbetala dina biljetter. Fyll i detta onlineformulär

Hantering av återbetalning

Återbetalningsprocessen

 1. När vi har behandlat din begäran om återbetalning skickar vi ett meddelande till dig via e-post för att informera dig om det belopp som kommer att återbetalas. Inget återbetalningsmeddelande genereras för biljetter som har betalats med poäng och kontanter.

 2. Beloppet återbetalas till den ursprungliga betalningsmetod som användes för inköpet. Observera att det kan ta upp till sju arbetsdagar efter att du får återbetalningsmeddelandet innan återbetalningen visas på ditt kontoutdrag.

Är återbetalningen mindre än förväntat?

Återbetalning av biljetter är beroende av följande:

 • Om du avbokade din bokning innan din flygning ställdes in av flygbolaget baseras ditt återbetalningsbelopp på de regler som gäller för din biljett.

 • För SAS Go Light- eller SAS Go Smart-biljetter återbetalas endast skatter. Biljettpriset och utrikes/inrikes avgifter/tilläggsavgifter återbetalas inte.

 • Om du hade en biljett som var återbetalbar mot en avgift återbetalas hela beloppet minus avgiften om det gäller en SAS Plus Smart- och SAS Business Smart-biljett.

 • Om du har bokat en tur-retur-biljett och endast vill flyga i ena riktningen är återbetalningen beroende av biljettreglerna för den oanvända delen av resan. I detta fall får du din återbetalning efter att du har slutfört din resa.