Specialbagage

Ditt bagage betraktas som specialbagage när dess mått överstiger sammanlagt 158 cm. Specialbagage är exempelvis barnvagnar, sportutrustning, musikinstrument, rullstolar och andra föremål i oregelbunden storlek.

Om du planerar att ta med en cykel, golfbag, skidor/snowboard eller en rullstol på din resa måste du lägga till den vid bokningstillfället eller via Mina bokningar minst 24 timmar före avgången om du redan har köpt en resa. För andra typer av specialbagage kan du kontakta oss, så hjälper vi dig.

Bra att veta

 • Du kan ta med dig specialbagage ombord på SAS – men utrymmet är begränsat i varje flygplan.

 • Ju tidigare du skickar en förfrågan, desto större är chanserna att säkra plats för ditt specialbagage. Allt bokat specialbagage måste bekräftas före avgång.

 • Specialbagage ingår utan extra avgift om det omfattas av tilldelningen av incheckat bagage som ingår med din biljett. I annat fall måste du betala för extra bagage.

 • Om du behöver lägga till specialbagage och din flygning avgår inom 24 timmar måste du kontakta SAS Customer Service.

Storleks- och viktgränser

En väska som överstiger 158 cm (längd + bredd + höjd) inklusive handtag och hjul betraktas som specialbagage.

Maxvikten för varje incheckad väska är 32 kg. Kollin som väger mer kan skickas som flygfrakt.

Hur du lägger till / bokar

Begär att ta med ditt bagage medan du bokar resan eller senare via Mina bokningar. Transporten måste bekräftas och godkännas före avgången.

Vid bokningstillfället

 • I steg 4 Tillval ska du välja Lägg till väskor.

 • Välj typ av incheckat bagage i rullgardinsmenyn menyn.

 • Lägg till / spara i din bokning.

Via Min bokning

 • Ange din bokningsreferens och ditt efternamn eller logga in.

 • Välj Lägg till / ändra bagage.

 • Välj typ av incheckat bagage i rullgardinsmenyn menyn.

 • Lägg till / spara i din bokning

För andra typer av specialbagage / sportutrustning och för biljetter som omfattar flygningar med andra flygbolag än SAS måste du kontakta oss.

Typer av bagage

Du kan ta med musikinstrument på SAS-flygningar som en del av det bagage som ingår i din biljett, utan extra kostnad. 

Ta reda på mer om musikinstrument.

Barnvagn & resevagn

Om du reser med ett spädbarn eller ett barn, i 2–11 års ålder, kan du checka in en barnvagn och en bilbarnstol utan avgift utöver det bagage som ingår i barnets biljett. Detta gäller även för SAS Go Light-biljetter.

Tvådelade barnvagnar måste packas ned som två delar.

När du checkar in en barnvagn och / eller en bilbarnstol måste du använda en plastpåse eller ett lämpligt skyddande hårt fodral. Vi rekommenderar att du använder ett hårt fodral för att undvika eventuella skador. Ingenting annat får packas i samma plastpåse/fodral.

Inchecknings- och upphämtningsplatser för barnvagnar och bilbarnstolar skiljer sig mellan olika flygplatser. På vissa flygplatser checkas de in på samma bagageavlämning / incheckningsdisk som andra väskor och på vissa flygplatser måste du lämna av dem vid disken för specialbagage. Fråga på flygplatsen.

Bilbarnstol

Du kan ta med dig en bilbarnstol som incheckat bagage, utan avgift och i tillägg till det bagage som ingår med din biljett. Detta gäller även för SAS Go Light-biljetter.

Om du vill att ditt spädbarn, under två år, ska sitta i en bilbarnstol ombord måste du boka en barnbiljett. Bilbarnstolen monteras på sätet bredvid dig. Den kan antingen vara vänd framåt eller bakåt. Kontakta SAS kundservice för att boka en sittplats för en bilbarnstol.

All sportutrustning måste beställas och godkännas i förväg. Boka plats så snart som möjligt och inte senare än 24 timmar före avgång.

Ta reda på mer om sportutrustning.

Anmälan och godkännande i förväg krävs

Det är tillåtet att ta med jakt- och sportvapen som incheckat bagage, men transport av sådana vapen måste begäras och godkännas i förväg. Transport av vapen är föremål för en ytterligare avgift som du ska betala på flygplatsen.

Du kan begära transport av vapen upp till 48 timmar före avgång. Om din flygning avgår inom 24 timmar måste du kontakta kundservice. Om du har bokat din resa via en resebyrå måste du kontakta resebyrån för att få hjälp.

Krav för transport av skjutvapen och ammunition

 • Du har en giltig vapenlicens.

 • Att vapnet inte är laddat.

 • Att vapnet, om möjligt, är isärplockat och delarna inpackade i separata väskor som checkas in.

 • Ammunition är klassificerat som farligt gods och måste fraktas i originalförpackning som skyddar mot hårda stötar.

 • Ammunition måste packas ned i separat incheckat bagage och inte i samma väska som vapnet.

 • Du kan ta med dig högst 5 kg ammunition.

 • Om du reser från Italien kräver de italienska myndigheterna att ammunition packas ned säkert i en separat låsbar och hård behållare. Extra ammunition i vanligt bagage är inte tillåtet.

Du måste checka in minst två timmar före avgång för att fylla i nödvändiga papper och passera säkerhetskontrollerna. Du måste också räkna med extra tid för att byta till anslutningsflyg på andra flygplatser. Vid ankomsten till din destination ska du kontakta SAS Arrival Service eller ett hanteringsombud för leverans av ditt vapen.

Du kan alltid ta med en rullstol utan kostnad på flygningar med SAS.

Mer information om nedsatt rörlighet/rullstol

Du måste boka din rullstol senast 48 timmar före avgång.

Vid charterresor med SAS gäller andra regler för sportutrustning. Kontakta din researrangör i god tid före avgång för att meddela ditt specialbagage eftersom transport erbjuds i mån av plats.