sök

FÖRSLAG

 • loader Inget annat innehåll att visa

Förbered din resa under corona

Våra passagerare och medarbetares säkerhet har alltid högsta prioritet. På grund av rådande läge med reserestriktioner, är det också viktigt att du förbereder dig för din resa. Vi erbjuder därför våra resenärer en ny digital tjänst, SAS Travel Ready Center.

Sedan början av Corona-utbrottet har SAS infört ett antal åtgärder för att garantera din säkerhet och ditt välmående ombord. Nu gör vi det enklare för dig att hålla koll på uppdaterade reserestriktioner och förbereda din resa online så att allt är klart när du kommer till flygplatsen. För att säkerställa att din reseplanering blir så smidig som möjligt och att du är väl förberedd inför avfärd har vi utvecklat SAS Travel Ready Center. Här laddar du upp relevanta dokument och får den godkända av oss online. Det gör att du slipper få alla dokument granskade manuellt på flygplatsen med risk för långa köer. Börja med att kontrollera uppdaterade reserestriktioner för din destination. Ladda sedan upp aktuella resedokument och invänta vår verifiering. Är det något du behöver komplettera med så får du även notis om det. Sedan är det bara att checka in och ladda ner ditt boardingkort elektroniskt. Alla självbetjäningsflöden kommer att vara öppna!

Följ de överordnade rekommendationerna och stanna hemma om du känner dig sjuk

 • Vi har ett nära samarbete med de skandinaviska och internationella myndigheterna. Vi uppmanar dig att alltid följa de allmänna rekommendationerna från hälsomyndigheterna i ditt land.

  • cl--check-circle Stanna hemma om du känner dig sjuk
  • cl--check-circle Tvätta händerna ofta
  • cl--check-circle Håll social distans
  • cl--check-circle Följ riktlinjerna från lokala hälsomyndigheter

Inför din resa

 • Du kan göra mycket för att förbereda din resa. Våra digitala självbetjäningslösningar hjälper dig att spara tid och att minska kontakten med andra människor på flygplatsen.

  • cl--check-circle Stanna hemma om du känner dig sjuk
  • cl--check-circle Försäkra dig om att du uppfyller kraven för att resa till din slutdestination och landet där du har ett anslutningsflyg
  • cl--check-circle Gör dig resklar hemifrån; ladda upp relevanta resedokument och checka in online
  • cl--check-circle Köp dina ansiktsmasker innan du beger dig till flygplatsen – egentillverkade masker eller masker av tyg är inte tillåtna. En ansiktsmask är endast effektiv under fyra timmar. Det innebär att du måste ta med dig så många ansiktsmasker som du behöver för din resa
cl--info

Gör dig resklar hemifrån

På vår nya plattform SAS Travel Ready Center laddar du upp dina Covid-19-relaterade resedokument och får dem godkända av oss innan du beger dig till flygplatsen. Travel Ready Center är tillgänglig för utvalda destinationer, så klicka här för att se om dina resedokument kan behandlas i förväg.
cl--info

Reseinformation och -restriktioner

Här har vi samlat viktig information avseende bokning, inreserestriktioner och reseintyg. Se till att du håller dig informerad, eftersom inreserestriktionerna kan ändras med kort varsel. Innan du åker till flygplatsen är du som resenär skyldig att ta reda på vilka restriktioner som gäller för din destination. För information om din destination kontakta t.ex. Utrikesdepartementet.
cl--info

Krav på ansiktsmask

Du måste själv ta med munskydd som täcker både näsan och munnen. SAS godkänner munskydd för engångsbruk avsedda för medicinsk användning. Egentillverkade ansiktsmasker eller masker av tyg är inte tillåtna. Det är obligatorisk att använda munskydd under hela resan, från ombordstigning till att du lämnar flygplanet. Munskydden som är tillåtna ombord omfattar engångsmasker av standarder som FFP2, KN95, N95 eller kirurgiska masker som IIR eller liknande. Skydd som är tillverkade av tyg, visir, eller skydd med ventiler är inte tillåtna ombord.
cl--info

Testning för reseintyg

Planerar du att resa och behöver ett intyg som bevisar att du är frisk och får resa? Vissa länder kräver ett negativt coronatestresultat (PCR-test eller snabbt antigentest) och ett läkarintyg innan du får gå ombord på flygplanet eller resa in i landet. Vissa länder kräver det även för mellanlandningar. I syfte att säkerställa enkel tillgång till testtjänster samarbetar vi med lokala vårdtjänsteleverantörer. Här kan du läsa mer om olika testtjänster för reseintyg.

På flygplatsen

 • Vi har infört flera åtgärder på flygplatsen för att kunna erbjuda dig en säker resa. Men du kan också göra mycket själv. Du måste alltid följa de anvisningar som vår personal ger – de är där för din säkerhet.

  • cl--check-circle Förbered din resa hemma; ladda upp relevanta resedokument och checka in online
  • cl--check-circle Tänk på att vara på flygplatsen i god tid innan avgång
  • cl--check-circle Nya rutiner och ett uppdaterat utbud av mat och dryck i loungerna som är öppnade för att minimera kontakter, samt utökade rengöringsprocedurer har implementerats
  • cl--check-circle Vi har nya rutiner för ombordstigning för att underlätta social distansering
 • cl--info

  Krav på ansiktsmask

  Du måste själv ta med munskydd som täcker både näsan och munnen. SAS godkänner munskydd för engångsbruk avsedda för medicinsk användning. Egentillverkade ansiktsmasker eller masker av tyg är inte tillåtna. Det är obligatorisk att använda munskydd under hela resan, från ombordstigning till att du lämnar flygplanet. Munskydden som är tillåtna ombord omfattar engångsmasker av standarder som FFP2, KN95, N95 eller kirurgiska masker som IIR eller liknande. Skydd som är tillverkade av tyg, visir, eller skydd med ventiler är inte tillåtna ombord.
 • cl--info

  Ombordstigning

  Våra rutiner för ombordstigning har anpassats för att underlätta för social distansering. Det är nödvändigt att du följer de instruktioner som vår gatepersonal ger. Du ska börja ombordstigning först när det är dags för din zon. Du ska även ta på dig din ansiktsmask innan du går ombord.
 • cl--info

  Social distansering på flygplatsen

  Gör vad du kan för att iaktta social distansering på flygplatsen. Håll avstånd i köerna för check-in, säkerhetskontroll och vid gaten.

Ombord

 • Luften ombord renas med hjälp av moderna och högeffektiva luftfilter och vi har justerat vårt servicekoncept för att minska kontakterna.

  • cl--check-circle Vi gör vad vi kan för att skapa så stor social distansering som möjligt ombord
  • cl--check-circle Vår personal bär skyddande ansiktsmasker ombord
  • cl--check-circle Du måste bära en ansiktsmask som täcker munnen och näsan under hela flygningen, från ombordstigningen tills du lämnar flygplanet – egentillverkade masker eller masker av tyg är inte tillåtna
  • cl--check-circle Våra flygplan är utrustade med HEPA-filter för att hålla luften ombord ren
  • cl--check-circle Alla våra flygplan städas och desinficeras i enlighet med Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet EASA:s regelverk
  • cl--check-circle Vi har tagit bort alla icke-nödvändiga, lösa artiklar från stolsfickan
  • cl--check-circle Serveringen av måltider ombord på våra flygningar är anpassad för att minska kontakter
  • cl--check-circle Antalet handbagage är begränsat till ett handbagage per person – läs mer i FAQ nedan
 • cl--info

  Luft ombord

  Nästan alla våra flygplan är utrustade med HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) som fångar upp till 99,97 % av alla mikrober, t.ex. virus och bakterier, för att säkerställa hög luftkvalitet. Luften ombord förnyas var 2-3 minut. Luften på ett flygplan pressas från taket ner mot golvet. Det begränsar spridningen av luftburna droppar väsentligt då luften ombord omedelbart pressar ner dropparna mot golvet. Alla våra flygplan från Airbus och Boeing är utrustade med HEPA-filter. Våra flygplan från ATR har en annan sorts luftfilter som säkrar en kontinuerlig ström av frisk luft i kabinen.