LAND

SPRÅK

MIN FLYGPLATS

  ENKEL FRÅN
  Guide

  Guide till Kalmar

  Historia

  Det äldsta tecknet Kalmar lämnat till eftervärlden är en nästan tusen år gammal runsten. Stenen berättar om hur en man kastades i havet utanför Kalmar och dog. En otrevlig början på en stads liv, men Kalmar hade bättre saker framför sig. Staden växte till en blomstrande handelsstad och en av landets viktigaste platser.

  I Kalmar slott skrev kungligheter från Sverige, Norge och Danmark på ett papper som gjorde deras länder till ett enda rike. Året var 1397. Kalmarunionen var bildad. Under de 200 år som den varade växte sig unionen stark och mäktig. Under de följande århundradena utsattes Kalmar för flera angrepp. Därför byggdes en stabil ringmur runt staden. Rester av muren finns fortfarande kvar idag.

  Efter 1800-talet gick det bara neråt för den tidigare så brillianta handelsstaden. Industrialiseringen var sen och svag. Hamnen med sin sjöfart och handel fortsatte att vara viktig för Kalmar, men inte för Sverige i stort. Kalmar förvandlades till en före detta stjärna, till ännu en småstad i ett land fyllt av småstäder.

  Men nu börjar Kalmar sträcka sig efter toppen igen. Etableringen av Ikea år 2006 gav stadens ekonomi ett rejält uppsving. Kalmar hoppas också på att bli Sveriges eget China town. Det kinesiska storföretaget CEBEC har beslutat att förlägga sitt Europakontor till just Kalmar. Satsningar på att bygga ut flygplatsen, hamnen och vägarna runt staden är på gång.
   

  Ta sig från flygplatsen

  Lokalbuss 402 tar dig från Kalmar Airport till stadskärnan på tio minuter.
   

  Ta sig runt

  Hyrbil: Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier, boka hyrbil

  I Kalmar kan du utan problem utforska stadskärnan till fots. Lokalbussarna tar dig till stadens ytterkanter. De körs av Kalmar Läns Trafik AB, tel 0491-76 12 00, www.klt.se

  Om du önskar bli visad runt kan sightseeingbåten Flundran vara en god idé. Båten kör dig runt Kvarnholmen, som är den holme som utgör centrala kalmar. Flundran är i bruk på sommardagar, då den har tre avgångar om dagen från småbåtshamnen.
   

  Shopping

  Baronen, Skeppsbrogatan 12, tel 0480-239 20, www.baronen.se. Köpcentrum vid hamnen med butiker, biograf och restauranger. Köpcentret är öppet även på söndagar.

  Giraffens köpcentrum, Polhemsgatan/Verkstadsgatan, tel 0480-44 27 74, www.giraffen.se. Södra Sveriges största köpcentrum ligger en kilometer från stadskärnan. Här blandas elektronikaffärer och supermarkets med exklusiva modebutiker och större sportaffärer.

  Kvasten, Storgatan 23, tel 0480-49 31 25. Galleria mitt i centrum med klädbutiker och mysiga kaféer. På gatorna utanför gallerian är det tätt mellan butikerna.

  Mer om shoppingresor
   

  Nattliv och nöjen

  Lilla Puben, Larmgatan 24, 0480-42 24 22, www.lillapuben.com. Populär bar mitt i staden, som har imponerande långa whisky- och öllistor.

  O'Learys Sportsbar, Larmtorget 6, tel 0480-49 37 76, www.olearys.se Den perfekta baren för sportälskaren. På onsdagar ordnas karaoke och på helger blåser DJ:s liv i dansgolvet.

  Palace, Unionsgatan 14, tel 0733-41 44 45, www.palacekalmar.com. Nattklubb med flera dansgolv och avdelning för hasardspel. Klubben gästas ofta av kända artister.

  Saga, Södra vägen 12, tel 0480-106 85. Sveriges äldsta biograf som fortfarande är i drift har underhållit människor i över 100 år.

  Kalmar Superbowl, Polhemsgatan 6, tel 0480-230 07, www.kalmarsuperbowl.se. På lördagkvällar frestar Kalmars bowlinghall med cosmic bowling – bowling i diskoljus och rökmaskin till hög musik. Övriga dagar är det vanlig traditionell bowling som gäller.

  Äventyrsbadet, Smålandsgatan 21, tel 0480-45 27 00, www.aventyrsbadet.se Badhus med vågmaskin, hopptorn och vattenruschbana med specialeffekter. Det finns också en bubbelpool och bassänger för motionssim.
   

  Restauranger

  Café Ströget, Storgatan 24, tel 0480-239 60. Mysigt matställe som serverar pastarätter, sallader och smörgåsar. Det finns också ett stort utbud av desserter och bakverk. Ströget är älskat för sin baklava. Prisläge: Billigt

  SoYa Express, Skeppsbrogatan 12, tel 0480-49 16 00. Asiatisk snabbmat, wok och sushi. Stora fönster ger en vacker utsikt över småbåtshamnen. Prisläge: Billigt.

  Molly Malones, Larmgatan 6, tel 0480-41 13 44, www.mollyskalmar.se Charmig irländsk pub och restaurang. Utbudet av kött- och fiskrätter är stort.Prisläge: Mellan.

  Krögers, Larmgatan 7, tel 0480-265 50, www.krogers.se. Utsökta kötträtter i mysig miljö med skinnbeklädda soffor och mönstrade glasrutor. De saftiga hamburgarbiffarna är de bästa i Kalmar. På sommaren upprättas en populär uteavdelning. Prisläge: Mellan.

  Restaurang Larmgatan 10, tel 0480-865 25, www.larmgatan10.se. Stilfull restaurang inredd i eleganta krämnyanser. De många gröna växterna ger en djungellik atmosfär. Restaurangen serverar fisk-, pasta- och kötträtter. Prisläge: Dyrt.
   

  Sevärdheter

  Kalmar slott, Kungsgatan 1, tel 0480-45 14 99, www.kalmarslott.kalmar.se. Detta bastanta, orangefärgade medeltidsslott är stadens stolthet. Det var här Kalmarunionen, som gjorde Sverige till ett mäktigt rike, undertecknades. Slottet ordnar vandringsturer och tillfälliga utställningar.

  Kalmar Läns Museum, Skeppsbrogatan 52, tel 0480-45 13 00, www.kalmarlansmuseum.se. Kalmars svar på Regalskeppet Wasa heter Regalskeppet Kronan. Skeppet sjönk utanför Kalmar när det fajtades mot den dansk-holländska flottan för 400 år sedan.

  Krusenstiernska gården, Stora Dammgatan 11, tel 0480-41 15 52. Har du alltid drivits av en brinnande lust att se hur aristokratin levde för 200 år sedan? Krusenstiernska gården är ett förvånadsvärt välbevarat gårdshus från 1800-talet.

  Kalmar sjöfartsmuseum, Södra Långgatan 81, tel 0480-15 87 75. Litet museum med havsdoft av salt och tång. Här kan du titta på skeppsmodeller och föremål som hittats i gamla vrak.

  Kalmar konstmuseum, Stadsparken, tel 0480-42 62 82, www.kalmarkonstmuseum.se. Museum som visar samtidskonst av internationell klass.
   

  Stränder

  Kattrumpan. Badstrand mitt i centrala Kalmar. Sanden är grovkornig, men det vägs upp av en välgjord brygga, lekplats och en gräsplan för sport. Utomhusdusch och toalett finns.

  Kalmarsundsparkens badplats. En kilometer söder om centrum finner du denna badstrand i en grönskande park. En kort sandremsa finns precis intill vattenkanten, men i övrigt omges badplatsen av gräs. Det finns brygga, utomhusdusch och toalett.

  Långviken. Sandstrand som bjuder på ett hisnande högt hopptorn (10 m), vollybollplan och vedeldad bastu. Dusch och toalett finns. Långvikens badplats ligger 1,5 kilometer söder om centrum.

  Reseförsäkring

  SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring

  Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookiepolicy