LAND

SPRÅK

MIN FLYGPLATS

  ENKEL RESA FRÅN

  Madrid – en myllrande storstad

  Spaniens huvudstad Madrid ligger mitt i landet, omkring 665 meter över havet. Staden är därmed Europas näst högst belägna huvudstad efter Andorra la Vella, huvudstad i Andorra. Norr om staden finns drygt 2 000 meter höga berg i Sierra de Guadarrama.

  Flyg till Madrid och upplev känslan av att befinna dig på en historisk plats med en trendig storstadskänsla. Här finns mycket att uppleva och livet på gatorna är intensivt. Madrid är en europeisk stad med exotisk karaktär. Boka din resa online på sas.se.

  Lite om Madrids historia

  År 1038 erövrades staden från muslimerna och blev kastiliansk. År 1561 flyttades det kungliga residenset till Madrid från Toledo och 1606 blev staden officiellt Spaniens huvudstad och centrum för ett världsimperium. Mellan 1808 och 1813 kontrollerade fransmännen staden och Napoleons bror Joseph Bonaparte blev kung.

  Under spanska inbördeskriget kom staden att bli den republikanska sidans starkaste fäste. Redan 1936 belägrade Francisco Francos trupper huvudstaden, men motståndarna hade förankrat sig i bergen och lyckades avvärja alla stormningsförsök. Först i mars 1939, dagar innan inbördeskriget officiellt upphörde, föll staden för falangen. Stora delar av staden var sönderskjutna efter kriget.

  Klimat

  Madrid har ett kontinentalt medelhavsklimat. Somrarna är varma och torra och vintrarna relativt svala. Den bästa årstiden i Madrid är utan tvekan våren och början av sommaren. Gatorna fylls av det befolkningen kallar för sommarterrasser och värmen tillåter att man kan vara ute tills långt in på morgonkvisten. Mer om Medelhavsresor

  Att göra i Madrid

  Plaza Puerta del Sol är den perfekta basen för att utforska Madrid. Detta centralt belägna torg är en av stadens mest livliga platser. I kvarteren runt torget finns nattklubbar, caféer, butiker och små restauranger som lockar med tapas av alla sorter. För de som föredrar lugnare tempo är jätteparken El Retiro en avslappnande och skön upplevelse.

  Natt- och nöjeslivet i Madrid är stort och vill man så hittar man nöjen dygnet runt, 365 dagar om året. Madrids nöjesguide Guía del Ocio finns att köpa i alla kiosker.

  Från flygplatsen i Madrid kan du ta tunnelbanan direkt till centrum. Man tar sig enkelt runt i staden med buss, tunnelbana eller taxi. På söndagar i Madrid är butiker och varuhus stängda så restaurangbesök, bio, muséer och promenader är vad som gäller för den som vill aktivera sig. Ett undantag är loppmarknaden El Rastro, som har öppet på söndagar och är ett intressant utflyktsmål för den som vill hitta annorlunda souvenirer.

  Kultur

  Madrid är rik på kulturella sevärdheter. Det mest välkända muséet är Museo del Prado som är ett av världens största konstmuséer med verk av bland andra Velazquez, Goya, Zurbarán, El Greco och Murillo. Att promenera i Madrids centrum är både vackert och spännande. De historiska byggnaderna är konstverk i sig själva med ornamenterade tak och imponerande statyer som reser sig pampigt mot himlen.

  Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookiepolicy