LAND

SPRÅK

MIN FLYGPLATS

  ENKEL FRÅN
  Historia

  Historia

  Oslos historia sträcker sig över tusen år. Under den här perioden fram tills idag har staden genomgått en mängd olika förändringar. Man tror att de första bosättningarna i Oslo grundades någon gång runt 1000 år e. Kr.

  Efter den stora branden som varade i tre dagar och som ödelade stora delar av Oslo tidigt under 1600-talet, lät den danske kungen Christian IV, som då var i union med Norge, döpa om staden till Christiania. Det var först under 1920-talet som Christiania återfick till sitt ursprungliga namn – Oslo.

  Medeltida Oslo

  Det var här som allt började. Oslo hade enbart ett par få tusen invånare under den senare hälften av Medeltiden. Hansan kom till Oslo under 1200-talet och tog över stora delar av handeln från Osloborna. Organisationens inflytande minskade dock till slut och först under 1500-talet kunde Oslos handel återhämta sig.

  Kung Håkon V var förste kung att bo permanent i Oslo, vilket ledde till att staden blev utsedd till Norges huvudstad under 1300-talet. I Oslos ”gamla stan” finner man fortfarande ett fåtal efterlämningar från den här tiden. Det mesta har, likt många andra mycket gamla städer, försvunnit i bland annat bränder. Den som är intresserad av det gamla Oslo kan bege sig till Akershus Fästning som är mer än 700 år gammal – byggd under Håkon V:s tid.

  Det moderna Oslo växer fram

  Under Norges och Danmarks union på 1500-talet lät kung Christian IV bygga flera landmärken av stort historiskt värde. Dessa finns kvar i ett område i centrala Oslo som kallas Kvadraturen.

  Den industriella revolutionen kom till Oslo under 1850-talet. På bara 50 år, fram till 1900-talet, ökade Oslos befolkning från 30 000 till över 200 000. Detta på grund av att många norrmän från mindre orter ville söka lyckan och arbete i huvudstaden.

  Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookiepolicy