sök

FÖRSLAG

  • loader Inget annat innehåll att visa
Zagreb

Flyg till Zagreb

Flyg till Zagreb och Kroatien med SAS! Boka billiga flygbiljetter till din storstadsresa och weekendresa på sas.se!

Många tar flyg till Zagreb för att uppleva smältdegeln av forna och nutida Europa, Medelhavet och Balkan. Zagrebs lugna gamla stad Gradec andas historisk atmosfär. Här finns både trånga kullerstensgränder, små gator och torg och stora palats från barocken.

Bäst upplevs Kroatiens huvudstad Zagreb utomhus, till exempel på någon av de välbesökta cafébarerna i promenadstråken Bogovićeva och Tkalčićeva. Här kan man på lördagar hitta många av stadens invånare som av tradition flyttar vardagsrummet ut till caféerna där man umgås med familj och vänner.
 

Flyg till Zagreb för både kultur och natur

I Zagreb finns mycket vackert för den konstälskande! I prestigefyllda museet Mimara kan du vandra omkring i timmar bland målningar och föremål från alla världens hörn, insamlade av den kontroversiella samlaren Ante Topić Mimara.

I Kamenita vrata (den forna stenporten in till stan) finns ett av Zagrebs mest kända monument, en enkel 1700-talsstaty av Jungfru Maria. Andra sevärdheter är konstmuseet Art Pavillon, Zoo Zagreba (stadens djurpark) samt Technical Museum.

Vill man se staden på håll och få lite motion är en dagstripp utanför Zagreb och en vandring upp för bergsluttningen Medvednica ett måste – på sommaren för att komma ifrån stan en stund och njuta av den vackra utsikten, på vintern för att åka skidor. Och inte långt borta finns hela den kroatiska övärlden med sina badorter. Zagreb är en utmärkt utgångspunkt för din semesterresa i Kroatien – boka ditt flyg till Zagreb med SAS!

Historia

Zagrebs historia börjar 1094, då Ungerns Ladislas den förste etablerade ett biskopsämbete för att få större kontroll över det som idag är norra Kroatien. Kyrkliga samhällen kom till form i Gradec och Kaptol och ledde till inbördes oroligheter 1527, vilket därefter resulterade i att de separata platserna började omtalas som Zagreb (betyder ”bakom kullen” och refererar till stadens positions vid Medvednicas fot). Både ottomaner och habsburger fick sedermera makten.

I slutet av 1800-talet byggdes flera viktiga kulturella centra, däribland universitetet, den nationella teatern och akademin för konst och vetenskap. 1918 blev Kroatien en del av Jugoslavien. Efter andra världskriget skedde flera arkitektoniska förändringar, däribland skapandet av området kring Novi Zagreb. Stan klarade sig ganska bra efter kollapsen av Jugoslavien och de senaste åren har näringslivet blomstrat, vilket bidragit till en spirande optimism bland befolkningen.
 

Ta sig från flygplatsen

Zagrebs internationella flygplats heter Pleso, belägen 10 km sydväst om stan. Därifrån går bussar in till stan och resan tar ca 40 minuter.  
 

Ta sig runt

Hyrbil

Genom SAS partner får du tillgång till ett brett utbud av hyrbilar i alla priskategorier, boka hyrbil här.

Allt av vikt utgår från Zagrebs centrum Trg bana Jelačića och du kan promenera därifrån till det mesta. Men vissa platser för billigt boende, barer och museer ligger 2-3 kilometer från området.


Buss- och spårvagnstrafik

Trg bana Jelačića är också centrum för stans buss- och spårvagnstrafik, varav det sistnämnda är till för innerstadsturer. Bussen tar du endast för resor utanför Zagreb. Efter kl. 23.20 går nattspårvagn med oregelbundna intervaller, dock inte via alla ordinarie stopp. Biljetter köper du antingen från en tidningskiosk eller från konduktören (det senare är en aning dyrare) och det finns även en 24-timmarbiljett. Ett förmånligt kort är Zagreb Card och gäller i 72 timmar. I det inkluderas kostnadsfri kollektivtrafik, halva priset på museer och gallerier, samt rabatt på diverse restauranger och klubbar.

Taxi

Taxi hittar du mestadels på tre platser: I norra Gajeva, i Trg Maršala eller mellan Trg bana Jelačića och Kaptol. 
 

Shopping

Ilica

En av huvudgatorna för shopping och stället att vara när det gäller det senaste inom kroatisk klädesdesign. På nr 6 finns Image Haddad och på nr 26 Heruc Galerija. 


Kaptol Centra, Nova ves 17

Shoppingcenter norr om domkyrkan hyser både kaféer och en biograf (filmer visas på originalspråk, med kroatisk textning).


Radićeva

Upp för det stora torget i centrum finns det här området, fullt av små antikvitetsaffärer och roliga nya designbutiker.
 

Britanski trg.

Söndagsmarknad 08.00-14.00 med gamla vykort, traditionella tygstycken och annat roligt, belägen två stopp från Trg bana Jelačića med spårvagn 6 eller 11. Efteråt kan du sippa java på någon av de närliggande kaféerna.


Franja, Vlaška 62 och Ilica 24

Perfekt presentbutik med kroatiskt vin, olivolja, kaffe, marmelad och rakije.
 

Nattliv och nöjen

Till skillnad från 1990-talet är cafébarer, klubbar, liverock, jazz och diverse festivaler numera en levande del av Zagreb och utspritt över hela stan. I Bogovićeva och Tkalčićeva finns den ena cafébaren efter den andra och är utmärkta områden att börja kvällen på, nästan ett måste. Hör med lokalinnevånarna vad som gäller den perioden du är där, en del ställen stänger i juli och augusti. Utbudet är annars studentvänligt och övriga månader vibrerar stan av liv och evenemang. En idé kan vara att plocka på dig engelska foldern Events and Performances från turistbyrån, eller gå in på hemsidan www.zagreb-touristinfo.hr.

BP Club, Teslina 7, www.bpclub.hr. Poppis bar och jazzklubb som ägs av den kroatiske jazzkändisen Boško Petrović. Gott om bord, samt en långsmal bar perfekt för mingel. Blir snabbt fullt under spelningar.

Saloon, Tuškanac 1a. Legendarisk och snygg bar för det vackra showbiz-folket i en snygg trälokal, utan att stämningen för den skull är snobbig. Här finns också en stor terrass. Spelar kommersiell musik, utom tisdagar då det ges plats för tillbakablickande poprocklåtar från 1930- och 40-talet.

Gjuro II, Medveščak 2. Nattklubb norr om centrum med en gedigen bar och livat dansgolv längre in i lokalen. På helgerna ungt discopopfolk, på vardagarna en något äldre publik.

Aquarius, Jarun, www.aquarius.hr. Elektronisk musik nära Jarunsjön 4 kilometer utanför stan. Kommersiell house och techno på fredagar-lördagar, mer experimentell dansmusik torsdagar och söndagar. Kroatiska musikstjärnor uppträder ofta här på somrarna. Stängt måndagar-tisdagar, såvida det inte är konsert. Ta spårvagn 17 till Jarun.

Croatian National Theatre (Hrvatsko glazbeni zavod, HNK). Trg Maršala Tita 15, 01-482 85 32. Klassiska dramer, balett och opera hittar du här i stans största kulturella medelpunkt i lokaler av nybarock arkitektstil.

Restauranger

Nokturno, Skalinska 4. I närheten av cafébarstråket Tkalčićeva hittar du den här restaurangen som serverar pizza, pastarätter, lasagne och goda sallader. Uteservering mot allén. Prisläge: Billigt.

Zdravljak Nova, Ilica 72, tel 01-481 00 59, www.biovega.hr. Trevlig vegetarisk restaurang i mysig lokal som erbjuder tofurätter, olika sallader, bönsoppa och en variation lunchmenyer. Öppet dagligen till kl. 22.00, stängt på söndagar. Prisläge: Billigt.

Zvijezda-Kamanjo, Nova ves 84, tel 01-466 71 71. Grillrätter a la Balkan med stora ambitioner och andra sydeuropeiska måltider i ett trivsamt utrymme med folkloristisk touch. Serverar även stor salladsbuffé. Prisläge: Mellan.

Boban, Gajeva 9, tel 01-481 15 49, 01-481 15 57, www.boban.hr. Populärt pastahak i en luftig källarlokal som ägs av fotbollsspelaren Zvonimir Bobans familj. Prisläge: Mellan.

Gallo, Hebrangova 34, 01-481 40 14, www.gallo.hr. Högklassig restaurang med italienska och andra europeiska rätter, med en överbetoning på kött. Har en imponerande internationell vinlista. Klientelet består mestadels av affärsmän och exilkroater. Prisläge: Dyrt.

Sevärdheter

Gradec. Zagrebs lugna gamla stad andas atmosfär. Här finns både små gator och stora palats, som du finner genom att åka från den speciella banan 200 meter väster om Trg bana Jelačića. I Kamenita vrata (den forna stenporten in till stan) finns ett av Zagrebs mest kända monument, en enkel 1700-talsstaty av Jungfru Maria.

Mimaramuseet, Rooseveltov trg. Egyptisk glaskonst, persiska mattor, östasiatiska vaser, bysantinska ikoner och franska tavlor. Det är bara några av de ting som finns att skåda på plats. Artefakterna är dock något kontroversiella, eftersom den avlidne samlaren Ante Topić Mimara sägs ha varit en bedragare med stulen identitet och ansvarig för skumraskaffärer utomlands. Men bortser du från detta bjuder samlingarna på både ett och två ögonbrynshöj.

Kaptol. Distriktet är Zagrebs katolska nav och är belägen nordöst om Trg bana Jelačića, så bli inte förvånad om du stöter på en och annan nunna. Både den stora nygotiska domkyrkan och biskopspalatset i barockstil ligger här, samt den närliggande lummiga parken Ribnjak.

Medvednica. Zagreb ligger mellan Medvednicas bergsluttningar och den 940 kilometer långa floden Sava. För en halv dags tripp är berget perfekt. Hyr bil, åk 3 km norr om stan längs Ribnjak och sväng höger. Från bergets fot och uppåt erbjuds en avslappnande promenad med skön utsikt. På vintern går det att åka skidor, utrustning finns att hyra.

Säkerhet

Zagreb är generellt en säker stad och som vanligt gäller sunt förnuft. Teckna en reseförsäkring innan du reser och bär gärna med dig kopior av passet. Polis har tel 92, ambulans tel 94, brandkår tel 93, sjöräddning 9155, Highway Assistance 987.

Reseförsäkring

SAS erbjuder i samarbete med Europ Assistance reseförsäkringar som ger dig skydd från det att du bokar din resa, tills att du kommer hem. Köp reseförsäkring

Kort om Zagreb

Valuta: kroatisk kuna
Tidsskillnad: ingen
Språk: kroatiska
Turistinformation: kontor på Trg bana Jelačića 11 och på Zrinjevac 14