LAND

SPRÅK

MIN FLYGPLATS

  ENKEL FRÅN
  Historia

  Historia

  Helsingfors, på finska Helsinki, har en viktig koppling till Sverige i sin historia. Det var kung Gustav Vasa som år 1550 grundade Helsingfors vid floden Vandas mynning intill finska viken. Bakgrunden till grundandet av Helsingfors var att Sverige och Gustav Vasa under den här tiden ville konkurrera med staden Reval (numera Tallin), om handeln med framför allt Ryssland. Platsen var noga strategiskt utvald i förhållande till Reval på motsatt sida om Finska viken.

  Helsingfors växer fram

  Utvecklingen av staden gick sakta framåt. Diverse bakslag drabbade Helsingfors gång på gång i form av invasioner, bränder och sjukdomar. Vid 1800-talets början bodde enbart ett få tusen människor i Helsingfors. Det var först när Helsingfors tog över rollen som huvudstad från Åbo några år senare som staden äntligen kunde börja blomstra. Befolkningen dubblerades snart och vid 1900-talets början var den siffran uppe i nästan 100 000. Det var i samband med den stora inflyttningen av människor från övriga delar av landet som en skiftning i språket inträffade. Finska var för första gången det största språket i Helsingfors.

  I centrum för självständighet

  Helsingfors stod i händelsernas centrum under det finska inbördeskriget 1918 mellan de vita och de röda. I slutändan fick de ryska ockupanterna se sig besegrade då de vita vann. Helsingfors fortsatte att växa efter detta, men blev anfallet av ryska bombplan under andra världskriget.

  Efter krigstiden blomstrade Helsingfors och växte extremt snabbt under framför allt 1970-talet. Strax därefter inrättades Helsingfors tunnelbana och urbaniseringen var i full gång. Idag är de svenska banden i Helsingfors fortfarande tydliga, men språket skiftar allt mer till att bli enbart finskt.

  Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookiepolicy