LAND

SPRÅK

MIN FLYGPLATS

  ENKEL FRÅN
  Historia

  Historia

  Historien om Köpenhamn inleds med grundandet av en fiskebosättning intill Öresund för lite drygt 1 000 år sedan. Likt många andra städer i världen så var det strategiska läget vid havet en essentiell ingrediens för framgång. Köpenhamn blev snabbt en viktig handelsplats för de boende i regionen, något som namnet faktiskt vittnar om än idag. Delvis på grund av detta så blev Köpenhamn så småningom inte bara en del av den danska kronan, men också även officiell huvudstad under 1400-talet.

  Kung Christian IV

  Kung Christian IV var bland annat en framgångsrik byggherre som hade en stor påverkan på Köpenhamns stadsplanering. Christian IV efterlämnade ett stort antal kända byggnader som står än idag, däribland Rosenborgs Slott, Holmens kyrka och Börsen som exempel.

  De stora bränderna

  Stora delar av Köpenhamn brann vid två tillfällen ner under 1700-talet. Dessa bränder var så omfattande att det numera knappt finns några medeltida efterlämningar kvar i staden. Efter den sista branden 1797 beslutade man att nya hus skulle byggas i tegel istället för timmer.

  Industrialiseringen

  Köpenhamn blev den centrala punkten för industrialiseringen i Danmark under 1800-talet. Samtidigt som detta skedde övergick landet till att bli en konstitutionell monarki där kungen fick allt mindre makt. Det moderna Köpenhamn började utformas.

  Köpenhamn under andra världskriget

  Köpenhamn ockuperades av tyska trupper år 1940. Denna ockupation pågick i hela fem år innan Tyskland kunde se sig besegrat. Lyckligtvis skonades staden till stor del från diverse förödelse, även om ett fåtal bombningar genomfördes i motståndssyfte.

  Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Genom att använda denna sida samtycker du till du vår cookiepolicy