Resmål


Svenska
Change

Flyg till Venedig

Venedig - den viktiga handelsstaden

Venedigs historia går långt tillbaka och är ganska speciell. Staden är byggd på 118 öar som omges av 150 kanaler som kopplas ihop av omkring 400 broar. Från början var Venedig på grund av sitt läge vid Adriatiska havet, ett viktigt handelscentrum och en knutpunkt mellan västvärlden och den bysantinska och den muslimska världen. På Venedigs storhetstid, i slutet av 1200, var det den rikaste staden i Europa och stadens rikaste familjer tävlade om att bygga det största palats och stödja de mest begåvade konstnärerna.

Venedig – labyrinternas stad

Venedig är världens enda ”fotgängarstad”. Det finns inga bilar i staden så det enda sättet att ta sig runt är till fots eller via det enorma kanalsystemet. Här finns vattentaxi och vattenbussar som snabbt transporterar människor från ett ställe till ett annat. Ett mer romantiskt sätt att ta sig fram är med en gondol som ros för hand på de vackra kanalerna.

I Venedigs centrum tar man sig fram till fots på små medeltida gator och pittoreska gränder där man bland annat kan inhandla traditionella karnevalsartiklar och masker. Stadens gator kan lätt kännas som en labyrint men överallt finns skyltar med texten "Per Rialto" vilka pekar mot den vackra Rialtobron som förbinder öarna på vardera sidan om den huvudsakliga kanalen Canal Grande.

Markuskyrkan och Suckarnas bro - historiska sevärdheter i Venedig

Venedig är i dag fortfarande starkt präglat av sin glansperiod för flera hundra år sedan. Markuskyrkan och Dogepalatset är några av stadens vackra byggnader som uppfördes under denna period. Markuskyrkan är stadens mest berömda och vackraste kyrka och ett utmärkt exempel på bysantinsk arkitektur.

Markuskyrkan ligger på Markusplatsen som är ett vackert stort torg intill Canal Grande och här ligger även Dogepaladset som uppfördes 1309-1424. Här bodde stadens officiella överhuvud och palatset var i början av 1600-talet också kopplat till stadens fängelse genom "Suckarnas Bro”. Över denna bro gick fångarna från förhörsrummen i palatset till sina nya liv i fängelsecellerna.

Konst och Karneval

Venedig har en lång tradition karnevaler där deltagarna bär fantasifulla förklädnader och masker. Traditionen började i slutet av 1200-talet och ända från Medeltiden och renässansen är staden känd för överdådiga och dekadenta karnevaler. Karnevalen i Venedig hålls vanligen i februari eller i början av mars. En ny kulturell tradition är Venedig Biennalen som är en konst- och filmfestival. Biennalen hålls vartannat år och varje deltagande land har en egen paviljong där man visar upp det bästa man har av modern konst och film. Ofta är bidragen både provocerande och nyskapande.
 
 

Hotell

 

 
Boka SAS Plus
 

Scandinavian Airlines © 2015

| Regler & villkor | Sajtkarta | SAS Group | Press | För resebyråer | Nyhetsbrev | Cookies