Resmål


Svenska
Change

Flyg till Split, boka billiga flygbiljetter

Split är för många resenärer utgångspunkten för en semesterresa i den kroatiska ö-världen och dess badorter, men staden är väl värt ett besök i sig.

Låt dig förföras av Gamla stans nötta fasader eller följ rytmen bland hektiska storstadskvarter. Flyg till Split med SAS, billiga flygbiljetter finns här på sas.se!

Kroatiens näst största stad, och huvudorten i regionen Dalmatien har ofta kallats Adriatiska havets vackraste, och stoltserar med en tvåtusenårig historia och en nutid som blandar puls med avkoppling.

Besök Diocletianus palats – flyg till Split

Splits största sevärdhet är Diocletianus palats. Det mäktiga palatset byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren Diocletianus. Bygget tog tio år att slutföra. Kejsaren sparade inte på kostnaderna. Dyrbar marmor importerades från Grekland och Italien, kolonner och utsmyckningar fraktades hit från Egypten.

Palatset är i dag en del av staden; omkring 3 000 människor bor innanför murarna som också rymmer en stor del av Splits utbud av barer, restauranger och butiker. Väster om stadsmurarna fortsätter de stensatta gränderna, marmortorgen och uteserveringarna. När palatset inte räckte till expanderade staden västerut. I dag räknas detta område – tillsammans med Diocletianus palats, hamnpromenaden Riva och färjehamnen – som centrala Split. Gamla stan är en annan ofta använd benämning, men då räknar man bort hamnen. I Gamla stan är Narodnitorget, Narodni tragesa på kroatiska, en naturlig medelpunkt och ett bra riktmärke. Hamnpromenaden Riva och St Dominuskatedralens höga klocktorn är två andra.

Split slår ut i full blom på sommaren, då staden öppnar sin famn för såväl inhemska som utländska turister. Flyg till Split och upplev kombinationen av vacker arkitektur, ett rikt kultur- och nöjesliv, god mat och närheten till bad har gjort staden till en sommarfavorit bland många skandinaver.

Frukt- och grönsaksmarknaden ligger utanför stadsmurens östra sida och det är nedanför denna som flygbussarna stannar – ytterligare ett bra riktmärke. Bland andra sevärdheter i Split kan nämnas Galleri Mestrovic, ett museum tillägnat den store skulptören Ivan Mestrovic, Etnografiska museet och Arkeologiska museet, samt Arnirkapellet, byggt 1445.

Flyg till Split och utforska den kroatiska ö-världen. Boka billiga flygbiljetter på sas.se!

Kort om Split

Invånare: 176 300 (2005)
Statskick: republik
Religion: huvudsakligen katoliker; minoriteter av ortodoxt kristna, muslimer och protestanter
Valuta: 1 kuna = 100 lipa (HRK)
Tidsskillnad: ingen
Landsnummer: 385
Språk: kroatiska

Ambassad: Birger Jarlsgatan 13, Stockholm, tel 08-678 83 10

Svenska konsulatet: Držićeva 8, tel +385-21-338 234

Turistinformation: Tourist Biro, ligger centralt på Obala Hrvatskog narodnog preporoda 12
 
 
Boka SAS Plus
 

Scandinavian Airlines © 2016

| Regler & villkor | Sajtkarta | SAS Group | Kontakt | Press | För resebyråer | Nyhetsbrev | Cookies
Star Alliance